Frankfurther haal bakzeil

Comité tegen Nattigheid in de Westerstraat steunt nieuwe benadering onder voorwaarden

AMSTERDAM, 20041007 -- Het plan- Frankfurther is van tafel en door middel van twee buurt conferenties wil de Wethouder tot meer draagvlak komen voor het ontdempen van grachten. De buurtconferenties zijn voor het comité geen meting voor draagvlak voor het uitgraven van grachten.


Het Comité tegen nattigheid in de Westerstraat verwelkomt wel de nieuwe benadering van het bestuur, hoewel de nadere opzet van zo'n buurtconferentie nog onduidelijk is. Het organiseren van buurtconferenties is voor het Comité in ieder geval niet hetzelfde als het ontwikkelen van een buurtvisie. Buurtconferenties mogen in ieder geval niet gezien worden als een snelle oplossing.

Na de inspraakavond van 26 oktober hebben bewoners en vooral ondernemers een adempauze nodig, voordat weer tijd aan de buurt geschonken kan worden. Vooral november en december zijn voor winkeliers drukke maanden. De laatste maanden heeft veel energie gekost, die niet in de eigen zaak gestoken kon worden.

Vanaf eind januari is het pas weer mogelijk serieus aandacht aan de buurt te schenken. Voor de zomer kan dan een buurtvisie op tafel liggen.

Plannen en ideeën uit de buurt staan voorop. De buurtconferenties moeten een samenhangende inventarisatie opleveren over een reeks van mogelijke politieke keuzes zoals promenades, parkeergarage locaties, economische ontwikkeling en sociale knelpunten.

Alle onderdelen van het "totaalplan" moeten nauw met elkaar samenhangen, om het kwetsbare evenwicht in de Jordaan niet uit balans te brengen.

Het IBOR Jordaan uit 1998 lijkt het comité, anders dan Frankfurther, geen uitgangspunt voor discussie.

Het rapport kan wel een ondersteuning zijn bij het maken van politieke keuzen. De beschrijvingen in het rapport van de gebouwde en openbare omgeving zijn heel functioneel. Wat mist is een actuele analyse van de sociaal economische ontwikkelingen in de Jordaan van de afgelopen 10 jaar.

Juist in deze periode is er in economisch opzicht veel veranderd in de Jordaan. Er hebben zich sindsdien bijvoorbeeld veel nieuwe ondernemers gevestigd. Over parkeergarages en locaties staat er vrijwel niets in.

Het is overigens nogal merkwaardig dat dit rapport nu door Frankfurther naar voren wordt geschoven. In het "Haalbaarheidsonderzoek opengraven grachten" wordt er nergens naar verwezen. (Iedere bronvermelding ontbreekt trouwens in dit 'onderzoek'.)

Als dit al eerder "uitgangspunt" zou zijn geweest, dan zou de huidige discussie rond Elandsgracht en Westerstraat totaal overbodig zijn geweest.
In de Ibor is nergens sprake van ontdemping van één van deze twee. Sterker nog, voor de Elandsgracht wordt een "flaneerboulevard" voorgesteld en de winkelfuncties in beide straten moeten volgens het rapport versterkt worden, met mogelijkheid van ondergrondse parkeergarages.

Voor de Palmgracht en Lindengracht wordt heel voorzichtig de mogelijkheid van ontdemping geopperd.

Het Comité is het er mee eens dat de buurtconferenties onder leiding zal staan van een buitenstaander .

De conferentievoorzitter dient aan de volgende eisen te voldoen:
- Ongebonden.
- Geen relatie met achter ons liggende besluit- vormingsproces en oordeelsvorming.
- Ruime kennis van de Amsterdamse politiek.
- Ruime kennis van de typische geschiedenis van de buurt en voeling met de vele belangen en wensen in de buurt.

Comité tegen nattigheid in de Westerstraat