Ingezonden persbericht


Stop de moordmachine van Sharon in de Gazastrook

7 oktober 2004

De moordmachine van Sharon dendert door in de Gaza strook. Nu al zijn er meer dan 70 doden gevallen. GroenLinks roept de regering op om daar als voorzitter van de Europese Unie tegen in actie te komen: roep de ambassadeurs van de EU terug, stel een effectief wapenembargo in en schort de Associatie overeenkomst met Israël op.

Opnieuw vindt er een verdere escalatie plaats van het conflict in het Midden Oosten. Aan het eind van wat Israël heeft genoemd operatie boetedoening vallen er waarschijnlijk meer dan honderd doden te betreuren, onder wie veel vrouwen en kinderen. GroenLinks vindt dat het moment is gekomen dat de EU een halt toeroept aan deze dodelijke escalatie. De Israëlische regering moet de eerste stap zetten om deze geweldsspiraal te doorbreken. Daarom moet Israël onder druk worden gezet. GroenLinks roept de regering vandaag op om de ambassadeur terug te roepen, de associatie overeenkomst voorlopig op te schorten en een effectief wapenembargo in te stellen tegen de regio.

De kabinetschef van Sharon onthulde gisteren in de krant Haaretz dat een Palestijnse staat niet meer mogelijk is. Dat is geheel in lijn met het beleid van Sharon, dat alle kansen voor het vredesproces om zeep helpt. Premier Sharon werkt stelselmatig aan de ondermijning en ontmanteling van de Palestijnse Autoriteit. Hij probeert de bevolking wijs te maken dat hij veiligheid creëert met behulp van excessief militair geweld. Maar door het gericht doden van Palestijnen en het collectief straffen van de bevolking heeft hij het radicalisme in Palestina alleen maar versterkt. In feite is Sharon de beste helper geweest van de Islamitische Jihad en de Hamas.

Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeen voor hun tweewekelijks overleg. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer vergaderd ter voorbereiding op deze bijeenkomst. GroenLinks vraagt de regering om deze voorstellen daar als voorzitter van de EU op de agenda te zetten.

Farah Karimi