Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 7 oktober 2004

Vedute in Rotterdam, Rotterdam in Vedute

Tentoonstelling in zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), van 2 oktober tot 14 november.
Presentatie van zes nieuwe manuscripten op 13 oktober, 18.00 uur, NAi en Boijmans Van Beuningen.

In zaal 2 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zijn vanaf 13 oktober zes nieuwe ruimtelijke manuscripten te zien. Persoonlijke opvattingen over het begrip ruimte in boekformaat. De in 1991 opgerichte Stichting Vedute nodigt regelmatig architecten, kunstenaars en vormgevers uit om zo'n ruimtelijk manuscript te maken. Dit keer werden stedenbouwkundigen, architecten, beeldend kunstenaars of ontwerpers gevraagd die actief zijn in Rotterdam: Daan Bakker, Riek Bakker, Jo Coenen, Marlies Dekkers, Milou van Ham en Paul Robbrecht. De nieuwe objecten worden getoond als aanvulling op een selectie ruimtelijke manuscripten uit de collectie van de Stichting Vedute, die vanaf 2 oktober te zien is in het NAi. Het gaat om werken van onder andere Ashok Bhalotra, Jan Hoogstad en het bureau MVRDV.

De Stichting Vedute heeft als doel 'een bibliotheek van ruimtelijke manuscripten' op te bouwen: een verzameling driedimensionale objecten die als gevisualiseerde gedachten het begrip ruimte zichtbaar en toegankelijk maken. Anders dan boeken, geven ruimtelijke manuscripten hun inhoud vooral prijs door het beeld te laten spreken. Sommige zijn direct te verstaan, andere laten zich letterlijk stap voor stap beschouwen; de variëteit aan mogelijkheden lijkt onuitputtelijk. Door het onderbrengen en uitdragen van de op deze manier tot stand gekomen werken wil Vedute nieuwe impulsen geven aan het denken en de discussie over ruimte en architectuur. Naast individuele aanwinsten, ontstaan deelcollecties in het kader van themaprojecten zoals 'De Stadsbibliotheek van de Zintuigen' (1995), 'The Written versus the Constructed' (1997), 'Kleur & Ruimte' (1998), '00:00 Tijd & Dualiteit' (1999/2000) en (1999/2000).

De collectie van de stichting Vedute is als langdurig bruikleen ondergebracht bij het NAi. In museum Boijmans Van Beuningen zal gelijktijdig een tentoonstelling van andere ruimtelijke manuscripten uit de collectie van de Stichting Vedute plaatsvinden.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden