Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Vakbonden duperen tienduizenden scholieren en studenten met acties

Amsterdam, 7 oktober 2004 De afgekondigde stakingen van de vakbonden op donderdag 14 oktober zullen de studiekeuze en beroepsoriëntatie van tienduizenden scholieren en studenten belemmeren, omdat een bezoek aan Studie Beurs in Utrecht op die dag vrijwel onmogelijk wordt. Studie Beurs wordt jaarlijks door 90.000 scholieren, studenten en decanen bezocht vanwege het meest complete overzicht van de mogelijkheden omtrent studeren in binnen- en buitenland, en beroep. Ruim 80% van de bezoekers van Studie Beurs komen, al dan niet onder begeleiding van ouders of decanen, met het openbaar vervoer naar Utrecht en zullen door de vakbondsacties zeer belemmerd worden.

Vooraf zijn de betrokken bonden en de voorzitter de heer De Waal persoonlijk geïnformeerd over het tijdstip waarop de beurs wordt gehouden evenals het feit dat een staking tienduizenden scholieren zou duperen en het werk van duizenden docenten en decanen in de voorbereiding op school ongedaan zou maken. Toch is deze dag gekozen, en wordt het belang van het voetbal en de herfstvakantie verkozen boven het belang van tienduizenden scholieren, docenten, decanen en ouders.

De bonden gaan voorbij aan het feit dat voetbalfans doorgaans beter in staat zijn eigen vervoer te organiseren dan scholieren en studenten die niet in het bezit zijn van een rijbewijs. Ook laten zij de mogelijkheid liggen de Jaarbeurs Utrecht bereikbaar te houden door i.p.v. van een algehele staking te werken met stiptheidsacties. Daarmee worden de bezoekers van Studie Beurs, waarvan de datum al 2 jaar van te voren vastligt, onevenredig hard getroffen aldus Rikstus Oosterhuis, directeur van Aromedia en organisator van Studie Beurs.

Op de beurs staan overigens ABVAKABO, SVL ( voorheen FNV Horeca) en CNV met als doel het imago onder schoolverlaters en studenten op te vijzelen. Het is niet de eerste keer dat vakbondsacties Studie Beurs belemmeren, ook in 2003 hebben de vakbonden tijdens de beurs tot acties opgeroepen.

Studie Beurs

Studie Beurs is het grootste evenement voor studiekeuze en beroepsoriëntatie in Europa en biedt meer dan 90.000 scholieren en studenten het meest complete overzicht van de mogelijkheden omtrent studeren in binnen- en buitenland en beroep. Het is het enige allesomvattende evenement van mbo-, bachelor-, en masteropleidingen in Nederland. In 2004 zullen ruim 90.000 scholieren, studenten, decanen en ouders de beurs bezoeken. Onder de 270 exposanten bevinden zich onder andere alle universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, krijgsmachten en brancheorganisaties. Voor studenten is op Studie Beurs het Sum MasterPaviljoen ingericht, waar alle informatie over masteropleidingen in binnen- en buitenland te vinden is. Er zijn diverse beroepenpleinen op de beurs en er is een speciaal programma voor ouders en voor buitenlandse scholieren. Op Scope on the Globe presenteren buitenlandse instellingen zich met hun studie aanbod.

#####



Ingezonden persbericht