Gemeente Alkmaar


Aankoop woningen Wagenmakerstraat op Schermereiland

Alkmaar, 7 oktober 2004

Bouwfonds Ontwikkeling en de gemeente Alkmaar zijn al enige tijd in gesprek met de bewoners van de Wagenmakerstraat op het Schermereiland over verkoop en sloop van hun woning. Doel van de sloop van deze 19 woningen is een verbetering van het totale plan op het Schermereiland. Het college legt de gemeenteraad nu een raamovereenkomst voor waarin de gemeente de woningen aankoopt en tegen taxatiewaarde doorverkoopt aan het Bouwfonds. Voor de gemeente Alkmaar is daarbij van belang dat er geen financiële risico's worden gelopen bij deze ontwikkeling.

De Wagenmakerstraat maakt onderdeel uit van Schermereiland, dat geherstructureerd wordt ter verbetering van de particuliere woningvoorraad. Door de aankoop van de Wagenmakerstraat kan een groter gebied van het Schermereiland worden ontwikkeld, waardoor een groter aantal woningen kan worden gerealiseerd.

Om een verbetering van de uitstraling van het gebied mogelijk te maken, onder andere door de aanleg van een gracht, verwerft de gemeente een aantal woningen en de bouwrijpe grond in de Wagemakerstraat. Deze worden voor minimaal de taxatiewaarde aan Bouwfonds geleverd.

Raamovereenkomst
Uit de gesprekken met de bewoners uit de Wagenmakerstraat bleek al vrij snel, dat zij belangstelling hadden voor verkoop van hun woningen. Van de 19 woningen in de Wagenmakerstraat zijn er nu bewoners van 8 woningen die een woning willen kopen op het Rooie Dorp. Aangezien deze woningen al in november worden opgeleverd, is een versnelling van de procedure noodzakelijk; om het koopcontract te kunnen tekenen, moeten de bewoners eerst financiële zekerheid hebben over hun huidige woning.

De gemeente Alkmaar en Bouwfonds Ontwikkeling hebben besloten een raamovereenkomst op te stellen over de aan- en verkoop van de woningen. In deze raamovereenkomst zijn alle wederzijdse aansprakelijkheden en verplichtingen opgenomen. Voor de gemeente Alkmaar is daarbij van belang dat er geen financiële risico's worden gelopen bij deze ontwikkeling en er dus geen beroep wordt gedaan op de gemeentelijke begroting. Bouwfonds Ontwikkeling is de risicodragende partij.

De kosten van de aankoop van de 19 woningen bedragen EUR 3.325.000,-. Gezien het belang van snelle zekerheid voor de bewoners zal het besluit in oktober ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

7 oktober 2004