Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Muziek uit Europa legt het loodje: cultureel erfgoed bedreigd

CEO Buma/Stemra: 'Onze kleinkinderen kunnen

een muzikale carrière op hun buik schrijven'

Hoofddorp, 7 oktober 2004 - Op de conferentie 'European Music Cultures: Sound or Silence', geopend door Staatssecretaris Medy van der Laan, deed Buma/Stemra vandaag een dringende oproep aan politiek en muziekindustrie om het nationaal muziekproduct in Europa te beschermen. Uit onderzoeksgegevens die Buma/Stemra tijdens de conferentie bekend maakte, is goed te zien dat het nationaal muziekproduct in de meeste Europese landen ernstig wordt bedreigd. Directievoorzitter Vervoord: "Als er geen maatregelen worden genomen, kunnen onze kleinkinderen straks een muzikale carrière op hun buik schrijven." De bekende muziekauteur Xander de Buisonjé richtte namens Buma/Stemra het welkomstwoord tot de genodigden en speelt een belangrijke rol in de videoproductie 'The Music Makers', die werd vertoond op de conferentie.

Op de conferentie spraken prominente politici en artiesten over het belang van de nationale muziekcultuur, en op welke manier die het beste kan worden beschermd. Buma/Stemra ziet vooral toekomst in een combinatie van politieke maatregelen en slimme samenwerkingsverban-den tussen de muziekauteursrechtenorganisaties.

Eentoniger
Buma/Stemra directievoorzitter Cees Vervoord: "Het onderzoek bevestigt onze bange vermoedens dat het nationaal muziekproduct, als er geen maatregelen worden genomen, het gaat afleggen tegen het vlakkere commerciële product. Als er geen maatregelen worden genomen, kunnen onze kleinkinderen straks een muzikale carrière op hun buik schrijven. De schaalvergroting en onderlinge concurrentie tussen muziekauteursrechtenorganisaties zal er voor zorgen dat het muzikale landschap steeds eentoniger wordt. In een groot aantal Europese landen is de situatie ronduit alarmerend te noemen: nationale artiesten komen niet meer aan de bak."

Jan Boerstoel voelt zich niet alleen als voorzitter van de Vereniging Buma en de Stichting Stemra verbonden, maar ook als tekstdichter raakt het onderwerp bij hem een gevoelige snaar. "Ik schrijf al 35 jaar en kan dus ook vanuit mijn persoonlijke ervaring melden dat tekstdichters en componisten alle ondersteuning die ze kunnen krijgen meer dan waarderen. Buma/Stemra speelt voor hen een belangrijke rol in het bieden van mogelijkheden om te doen wat ze het beste kunnen: het scheppen van muziek." Boerstoel reikte tijdens de conferentie de allereerste Sound or Silence Award uit aan DJ Tiësto, voor zijn grote bijdrage aan de promotie van het Nederlands muziekproduct. Namens DJ Tiësto, die wegens ziekte was verhinderd, nam zijn manager de award in ontvangst.

Net als Buma/Stemra gaf ook Jan Rietman recent een signaal af over de penibele situatie van het Nederlandse Lied. "Als je ziet hoe weinig trots we zijn op wat er in Nederland allemaal wordt geproduceerd en gepresteerd, dan zet je dat toch aan het denken. De aandacht voor nationale artiesten en muzikanten op radio en televisie is uiterst mager te noemen. Dit was een van mijn overwegingen om LosVast weer op te zetten", zo meldt Rietman, die op 16 oktober een nieuwe editie van zijn succesvolle liveprogramma heeft gepland in Ahoy' Rotterdam.

Buma/Stemra liet Capgemini onderzoek doen naar de positie van het nationaal muziekproduct. De resultaten, die vandaag tijdens de conferentie bekend werden gemaakt, tonen aan dat eigenlijk alleen de muziekauteursrechtenorganisaties het culturele belang nog hoog op hun agenda hebben staan. Capgemini's Vice President Willem Jan Roelofs licht een van de aspecten van het onderzoek toe: "De bijdrage van de Europese overheid aan àlle vormen van cultuur (ongeveer ¬ 33 miljoen per jaar) is nog geen derde van wat de muziekauteursrechtenorganisaties samen bijdragen aan de lokale muziekculturen: maar liefst ¬ 110 miljoen per jaar." Buma/Stemra verwacht verder dat onderlinge concurrentie deze bijdrage fors zal terugbrengen, omdat bij marktwerking zeer waarschijnlijk winstgevendheid boven cultureel belang wordt gesteld. Een groot zorgpunt voor Cees Vervoord: "Daarmee verschraalt de Europese muziekcultuur verder, en verdwijnt de zo geliefde culturele diversiteit waar Europa om bekend staat." En 'geliefd' is Nederlandse muziek zeker: recent NIPO-onderzoek liet zien dat de Nederlander nog steeds erg gehecht is aan muziek met een 'eigen' Nederlands karakter.

Buma/Stemra
Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijk kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt het cultureel (nationaal) muziekproduct. Het is daarmee een organisatie die méér doet dan de exploitatie van muziekauteursrechten alleen.



Ingezonden persbericht