Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 8 oktober 2004

EADV-Award 2003 voor
Ineke van der Meché-van Holsteijn

De prestigieuze jaarlijkse EADV-Award 2003 gaat naar Ineke van der Meché-van Holsteijn uit Den Haag. Zij mag zich hiermee 'diabetesverpleegkundige van het jaar' noemen. Dit werd bekend gemaakt tijdens het symposium van de EADV op 7 oktober in Arnhem. De twee andere genomineerden waren Els Denis (Maastricht) en Marjolein van der Leeden (IJsselstein).

De EADV-Award, ingesteld door de Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV), ging naar Ineke van der Meché, die tot 1 januari dit jaar werkzaam was in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag. Op die datum ging zij met vervroegd pensioen.

Zij kreeg de Award voor haar vele baanbrekende werk, zoals avondspreekuren en thema-avonden voor jongeren, het houden van voorlichtingsbijeenkomsten voor allochtonen in samenwerking met de migrantenvoorlichters in eigen taal en cultuur, het maken van specifiek voorlichtingsmateriaal voor migranten en de organisatie van een multidisciplinair poliklinisch voetenspreekuur. Zij gaf ook trainingen voor thuiszorgverpleegkundigen.

Bekroning

Na afloop toonde Ineke van der Meché zich verrast dat juist zij de EADV-Award heeft gewonnen: "Ik heb weliswaar jarenlang hard gewerkt, maar de andere twee genomineerden hebben dat óók! Ik vond mijn nominatie al een mooie bekroning bij de afsluiting van mijn loopbaan. Zeventien jaar geleden was ik de eerste diabetesverpleegkundige in ons ziekenhuis. Ik werd belast met het opzetten van een speciale diabetespoli, dat was in die jaren helemaal nieuw. De specialist vond dat er een poli moest komen, maar dan moet je dat als verpleegkundige wél kunnen waarmaken."

De organisatie bij het opzetten van de diabetespoli was bijzonder gecompliceerd door het relatief grote aantal diabetespatiënten van buitenlandse afkomst in Den Haag. Dat vraagt om extra aandacht en voorlichting. Ineke van der Meché heeft in zeventien jaar veel zien veranderen in de diabeteszorg, zoals de ontwikkeling van de zelfcontrole, met daarnaast de insulinepompjes die steeds verfijnder en geavanceerder werden.

"Maar het allerbelangrijkste is dat er de laatste tijd veel meer aandacht is voor de psychosociale aspecten van diabetes. Hulpverleners zien nu in dat diabetes 'levenslang' is. Het is niet meer alleen 'even spuiten en klaar', het gaat uiteindelijk om een goed HbA1c", aldus Ineke van der Meché.

Eerdere EADV-Awards vanaf 2000

De EADV-Award 2003 is - al weer voor de vierde maal - uitgereikt tijdens het grote EADV-symposium in Congrescentrum Papendal. Eerder gingen de EADV-Awards naar Paula Boelen-van Dulken (Haarlem, 2000), Marianne van de Wetering (Leiden, 2001) en Harma Israël-Bultman (Zwolle, 2002). De EADV-Award bestaat uit een ingelijst certificaat en een cheque van zevenhonderd euro, waarmee een kunstobject naar keuze kan worden uitgezocht. De EADV-Award wordt mede mogelijk gemaakt door Novo Nordisk Farma. *

**********************************************


* Kleine foto (43 KB) bijgaand ter informatie. Een foto geschikt voor drukwerk (2,19 MB) is aan te vragen via e-mail gh@xs4all.nl.

Verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl