Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Gemeenteraad kiest locaties voor toekomstige woningbouw (7 okt. 2004)

Persbericht d.d. 7 oktober 2004

Verdere uitwerking van de kadernota Saneringsplan Gemeenteraad kiest locaties voor toekomstige woningbouw

De commissie Grondgebied zal deze week aan de gemeenteraad advies uitbrengen over de locaties in de gemeente Mook en Middelaar die voorkeur hebben voor woningbouw. In de kadernota Saneringplan 2005 - 2008, die de gemeenteraad in juli 2004 heeft vastgesteld, is bepaald dat de gemeente Mook en Middelaar voorrang moet geven aan bouwen op gemeentegronden. Op deze wijze kan de financiële positie van de gemeente verbeterd worden. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor het gebied ten noorden van de Ringbaan in Molenhoek als duidelijke voorkeurslocatie voor woningbouw verder te onderzoeken op de haalbaarheid en daarvoor financiële middelen beschikbaar te stellen. Tijdens de begrotingsvergadering op 11 november a.s. maakt de gemeenteraad een keuze in de toekomstige bouwlocaties.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad een lijst voorgelegd met 15 potentiële locaties die geheel en gedeeltelijk in eigendom zijn van de gemeente Mook en Middelaar. Een aantal van deze locaties kan geen wezenlijke bijdrage leveren aan een vergroting van de gemeentelijke inkomsten. Dit heeft te maken met geringe omvang van de locaties, de versnipperde eigendomssituatie of belemmeringen voor woningbouw, die niet of moeilijk weg te nemen zijn.

Wezenlijke bijdrage
Zoals ook al in de Kadernota wordt geconcludeerd, kunnen van de genoemde locaties eigenlijk alleen de locaties Ringbaan Noord tussen Molenhoek en Malden, de volkstuinen tussen Rijksweg en de Maas en het sportcomplex Middelaar aan de Heikantseweg een wezenlijke bijdrage leveren aan de oplossing van de financiële problemen. Daarbij is echter alleen naar de beschikbare oppervlakte gekeken en nog niet welke belemmeringen een rol spelen. Onderzoek naar de haalbaarheid moet hierover duidelijkheid geven. Enkele andere locaties, zoals het centrumplan Mook enhet gebied Rijksweg-Middelweg zijn overigens al in voorbereiding, maar hiervoor geldt dat zij hooguit aanvullend van belang kunnen zijn.

Voorkeur
Van de drie overblijvende locaties gaat de voorkeur van burgemeester en wethouders uitdrukkelijk uit naar de locatie Ringbaan Noord. Dit gebied met verreweg het grootste aaneengesloten oppervlak gemeentegrond maakt ook een groter aantal woningen mogelijk. Bovendien is de locatie bij uitstek geschikt om te bouwen in het dure segment, gezien de nabijheid van de stad én van natuur en recreatie. Bovendien maakt de omvang van dit plangebied het ook eenvoudiger kosten te compenseren, die eventeel gemaakt moeten worden om belemmeringen op te heffen. Bij de beide andere percelen ligt dit moeilijker, terwijl voor een groot deel van het sportcomplex in Middelaar geldt dat daar in elk geval een harde belemmering aanwezig is in de vorm van de beleidslijn Ruimte voor de rivier, die bebouwing op dit moment absoluut niet toelaat.