Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

19 oktober 2004

Signalementen

Natuurlijk, een netwerk
Op donderdag 7 oktober heeft de presentatie plaatsgevonden van de werkmap Natuurlijk, een netwerk!. Deze map ondersteunt ouders en verwanten van verstandelijk gehandicapten om meer mensen in te schakelen bij het welzijn van hun kind en gezin. Het is een praktische doe-het-zelf map. De map is bij het secretariaat FvO te bestellen of via de winkel op internet, bestelnummer 08004. De map kost 30,-; leden van ouderverenigingen betalen 20,-.

Rectificatie Steffie
In Nieuwsbrief nummer 16 schreven we over de website Steffie. In die tekst staat een fout websiteadres van Steffie. Het juiste adres is: www.steffie.nl .

PowerPoint presentatie Ouders over de Rugzak
Er is een PowerPoint presentatie beschikbaar over het rapport Ouders over de rugzak. Deze presentatie is onlangs naar de lidverenigingen gestuurd. De presentatie is te gebruiken bij bijeenkomsten, discussies, forums en dergelijke over dit onderwerp. De PowerPoint presentatie van Ouders over de Rugzak is eventueel te verkrijgen bij Hilly Beumer, h.beumer@fvo.nl.

Nieuw onderzoek naar inclusieve samenleving
Donderdag 21 oktober is er een internationaal congres in Brussel voor mensen met een verstandelijke beperking, ouders, professionals en beleidsmakers. Dan wordt een rapport gepresenteerd van de projectgroep Included in Society, die onderzoek deed naar inclusie van mensen met een beperking in de samenleving. Het rapport laat onder andere zien dat in Europa nog altijd veel mensen met een beperking in instellingen wonen.
Het rapport is vanaf 21 oktober te downloaden op www.inclusion-europe.org/mediapages.htm .

Omgaan met medicijnen
In de serie Omgaan met medicijnen is een nieuw boekje verschenen met informatie over de pil tegen zwangerschap. Eerder verscheen het boekje met informatie over medicijngebruik. De boekjes zijn geschreven voor mensen met een verstandelijke beperking. De informatie is eenvoudig, bondig en beeldend. De serie Omgaan met medicijnen wordt uitgegeven door de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen. De FvO verleent medewerking bij de totstandkoming van de boekjes. Beide boekjes liggen in de winkel van de FvO.

Nieuwsbrief Werk en Handicap
Het tweede nummer van de nieuwsbrief Werk en Beleid is verschenen. Een vierjaarlijkse nieuwsbrief van het NIZW / Werk en Handicap. Aan bod komen actuele ontwikkelingen rond arbeidsintegratie van jonggehandicapten en chronisch zieken, vooral vanuit de praktijk van zorg en onderwijs.
De directe link naar de nieuwsbrief is:
Werk en Handicap

Manifestatie Zeeland
De week van 5 tot 11 november is de Week van de Chronisch Zieken. In het kader van deze week organiseert Het Klaverblad in Zeeland op 5 en 6 november de manifestatie Ruim baan voor Zeeuws Talent. Mensen met een beperking en chronische ziekte laten die dagen zien over welke kwaliteiten zij beschikken. Dit talent wordt onder de aandacht gebracht van werkgevers, politici, beleidsmakers en alle geĂŻnteresseerde Zeeuwen.
Meer informatie over het programma van de manifestatie: www.klaverbladzeeland.nl.

Leefwijzer Nieuwsbrief
Leefwijzer.nl is een website van en voor mensen met een handicap of chronische ziekte. De website staat vol informatie over allerlei themas. Via de website kan je je aanmelden om met regelmaat per e-mail een nieuwsbrief te ontvangen. De Leefwijzer Nieuwsbrief houdt je op de hoogte van nieuwe informatie over allerlei onderwerpen en van ontwikkelingen op de website.
Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.leefwijzer.nl .

Masterclasses Inclusie
Op 7, 8 en 9 december 2004 organiseert Stichting Perspectief het congres Masterclasses Inclusie. Een congres voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan een inclusieve en gevarieerde samenleving. Een masterclass is een korte cursus op hoog niveau gegeven door een deskundige. Tijdens het congres nemen vier masters vernieuwende, Nederlandse voorbeelden op het gebied van inclusie en burgerschap onder de loep. Samen met de aanwezigen zoeken zij naar handvatten voor de verdere ontwikkeling richting daadwerkelijke inclusie.

Voor meer informatie en inschrijving: www.inclusie.nl

Bagagedrager, matraslift en pratende knop winnen designwedstrijd Op 6 oktober zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Design for All Award. Deze designwedstrijd, uitgeschreven door de Nederlandse en Zweedse regering, wil uitvinders uitdagen producten te bedenken die iedereen kan bedienen. Staatssecretaris Ross van Dorp van VWS en de Zweedse minister van Gezondheid en Sociale Zaken, Berit Andor, reikten de prijzen uit. FvO-bestuurslid Wim van Kempen zat in de jury. Staatssecretaris Ross wil met de wedstrijd bereiken dat creativiteit en inventiviteit meer worden ingezet om zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een functiebeperking te bevorderen. Meer informatie over (de winnaars van) de Design for Alle Award: www.nietafwachten.nl .