Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

16-09-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Vijfde Azië-Europa bijeenkomst (ASEM) 8 en 9 oktober in Hanoi

Op 8 en 9 oktober 2004 wordt in Hanoi (Vietnam) de vijfde topontmoeting van de "Asia-Europe Meeting" (ASEM Top) gehouden. Tijdens de Top treden 13 nieuwe leden tot ASEM toe: de 10 nieuwe EU-lidstaten en van Aziatische zijde Laos, Cambodja en Birma. Het is voor het eerst dat de uitgebreide Europese Unie aan deze bijeenkomst deelneemt.

De top zal worden bijgewoond door MP Jan Peter Balkenende en de minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot.

Nederland, dat dit half jaar het voorzitterschap van de EU bekleedt, hecht belang aan de dialoog met de Aziatische partners. Het belang van een intensievere relatie van de EU met Azië is ook het centrale thema van deze bijeenkomst, namelijk 'Further revitalising and substantiating the Asia-Europe partnership'.

Op de agenda staan internationale en regionale politieke onderwerpen. EU-lidstaten zullen onder dit agendapunt onder meer aandacht vragen voor de mensenrechtensituatie in Birma. Daarnaast zullen regeringsleiders zich buigen over het verder aanhalen van de economische betrekkingen tussen Azië en Europa. Er zal ook een brainstorm-sessie plaatsvinden over de vraag hoe ASEM er in de toekomst uit zou moeten zien. Tot slot is er een debat over cultuur en beschaving tegen de achtergrond van informatietechnologie en globalisering.

Dit topoverleg van regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten van de Europese Unie en een groot aantal Aziatische landen werd voor het eerst in 1996 georganiseerd in Bangkok (Thailand) en vindt tweejaarlijks plaats, afwisselend in Azië en Europa.