Universiteit van Amsterdam

Ontdekking van kandidaat-genen die een rol spelen bij de vorming van sperma


Promotie Geneeskunde


vrijdag 8 oktober 12.00 uur

Bij veertig procent van de onvruchtbare of verminderd vruchtbare mannen is de oorzaak van de subfertiliteit onbekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren een rol, maar één gemeenschappelijk genetisch defect voor gestoorde spermatogenese lijkt niet waarschijnlijk. Vermoedelijk betreft het een complexe aandoening waarbij meerdere factoren betrokken zijn. Judith Gianotten vond, in lage frequentie, verschillende kandidaat-genen die wellicht een rol spelen bij de vorming van sperma door de testes. De meeste mutaties van deze genen zijn afkomstig van de moeder van de patiënt. Het blijft nog onduidelijk wat de functionele consequenties zijn van de defecten.

Mw. J. Gianotten: Spermatogenic failure. A genetic Odyssey. Promotoren zijn prof. dr. F. van der Veen en prof. dr. N.J. Leschot.

Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubrieken Stellingen en Hoogleraarsbenoemingen.