Universiteit van Amsterdam

Recidiverisico hoger bij psychopathische delinquenten


Promotie Klinische psychologie


vrijdag 8 oktober 14.00 uur

Het doorslaggevende criterium voor succes of falen van TBS voor psychisch gestoorde daders van ernstige gewelds- en zedendelicten is het achterwege blijven van herhaling van dergelijke misdrijven na beëindiging van de TBS. Scepsis over de effectiviteit van de behandeling van TBS ers heeft vooral betrekking op de categorie psychopathische patiënten. Martin Hildebrand onderzocht TBS-patiënten met de diagnose psychopathie in de forensisch psychiatrische instituten in ons land. Het blijkt dat psychopathische patiënten significant vaker verbaal agressief zijn, vaker dreigen met fysiek geweld tegen staf en medepatiënten en vaker kliniekregels overtreden dan niet-psychopathische patiënten. Na gemiddeld twintig maanden behandeling bleek dat zowel psychopathische als niet-psychopathische patiënten nauwelijks verandering lieten zien op metingen van verschillende risicofactoren voor nieuwe delicten, zoals impulsiviteit, egocentriciteit en gebrek aan inzicht in de eigen problemen. Psychopathische patiënten verzuimden vaker dan niet-psychopaten behandelingsactiviteiten zoals arbeidstraining en onderwijs. Ook komt naar voren dat psychopathische verkrachters/aanranders een sterk verhoogd recidiverisico hebben. Van de psychopathische delinquenten werd 55% opnieuw veroordeeld voor een seksueel delict versus 23% van de niet-psychopaten; psychopathische delinquenten werden ook vaker opnieuw veroordeeld voor gewelddadige niet-seksuele delicten dan niet-psychopaten (64% tegenover 38%).

M. Hildebrand: Psychopathy in the treatment of forensic psychiatric patients: Assessment, prevalence, predictive validity, and clinical implications. Promotoren zijn mw. prof. dr. C. de Ruiter en prof. dr. P.G.M. Emmelkamp.

Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubrieken Stellingen en Hoogleraarsbenoemingen.