Gemeente Utrecht

Overdracht twaalfde-eeuwse sarcofaag in Janskerk

De kerkbeheerders van de Janskerk krijgen een sarcofaag uit de twaalfde eeuw in bruikleen. Vrijdag 8 oktober 2004 15.30 uur draagt wethouder Jan van Zanen (Monumenten) in de Janskerk aan het Janskerkhof de sarcofaag over. Vanaf dat moment zal de bijzondere tufstenen sarcofaag in de kerk te bezichtigen zijn.

De sarcofaag is in de zomer van 2000 ten zuiden van de Janskerk gevonden tijdens archeologisch onderzoek dat voorafging aan de aanleg van de HOV-busbaan. Onder grote publieke belangstelling werden in die zomer maarliefst 17 sarcofagen en een groot aantal skeletten uit losse begravingen blootgelegd. Gezien hun ligging moesten vijf sarcofagen voor de busbaan wijken, waaronder het vrijwel intact aangetroffen exemplaar dat 8 oktober zal worden overgedragen.

De sarcofaag die slechts 75 centimeter onder het wegdek is gevonden, is opgebouwd uit tufstenen platen en afgedekt met een eveneens uit tufsteenblokken vervaardigd zadeldak. Dit type was in de elfde en twaalfde eeuw in Utrecht in zwang. Dergelijke sarcofagen zijn in de afgelopen decennia bij verschillende Utrechtse kerken opgegraven. In de sarcofaag lag het skelet van een man van ongeveer 45 jaar en bij leven een lengte had van zo'n 1,75 meter. Het gebruik van het voor die tijd kostbare tufsteen dat uit de Duitse Eifel moest worden aangevoerd, duidt erop dat de overledene iemand van aanzien was. Het is denkbaar dat het hier gaat om een geestelijke die aan de Janskerk verbonden was.

Na de twaalfde eeuw is dit type sarcofaag in onbruik geraakt waarna werd overgegaan tot het begraven in houten kisten die direct in de grond of in (gemetselde) grafkelders werden geplaatst.

Met de plaatsing van deze vrijwel nog gave sarcofaag willen de initiatiefnemers, het Utrechtse Monumentenfonds en de gemeente Utrecht, een gedeelte van de geschiedenis van de Janskerk in het bijzonder en die van Utrecht in het algemeen toegankelijk maken voor de bewoners van de stad en voor iedereen die daarin is geĂŻnteresseerd.

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd de overhandiging van de sarcofaag bij te wonen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 11 56 of met Huib de Groot, archeoloog van de gemeente Utrecht, Zwaansteeg 11, 3511 VG Utrecht, telefoon 030-286 39 90.