Staatsbosbeheer

4 oktober 2004

De realisering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een van de meest ambieuze en grootste projecten van de Nederlandse overheid. Dit Rijksnatuurwegenplan moet in 2018 gereed zijn. De bedoeling is dat planten en dieren zich langs deze wegen van het ene naar het andere natuurgebied kunnen bewegen. Op termijn behoedt dit ze voor uitsterven. Staatsbosbeheer, als grootste natuurbeheerder van ons land, wil het belang van de Ecologische Hoofd Structuur aan een breed publiek duidelijk maken. Het boek dat Jacob Vis over dit onderwerp geschreven heeft, sluit daar goed bij aan.

Daarom nodigen uitgeverij Ellessy en Staatsbosbeheer u van harte uit om op vrijdag 8 oktober aanwezig te zijn bij de presentatie van het jeugdboek van Jacob Vis De trek naar het noorden. De boekpresentatie vindt plaats in Kasteel Groeneveld te Baarn, een plek waar sinds jaar en dag aandacht wordt gevraagd voor de toekomst van de natuur.

Wij verwachten u vanaf 14.30 in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML te Baarn.

De trek naar het noorden gaat over haas Werner die besluit het Westland te verlaten en naar het noorden te trekken. Onderweg krijgt hij gezelschap van twee andere hazen, Simon en Afra. De drie hazen ondervinden veel gevaren op hun tocht en nemen de lezer mee door een fictief land.

Het verhaal onderstreept het belang van de EHS. De EHS is een noodzakelijk netwerk van natuurgebieden zodat dieren van het ene gebied naar het andere kunnen gaan. Zonder zones die natuurgebieden onderling verbinden, kan natuur niet op eigen kracht voortbestaan. De natuur in Nederland kan niet behouden worden, door het alleen maar instellen van natuurreservaten waarbuiten de mens vrij zijn gang kan gaan. Dergelijke natuureilandjes worden continu bedreigd door (milieu)invloeden van buiten af en het gevaar van uitsterven van zeldzame planten en dieren ligt constant op de loer. In de beoogde grote, als één gebied beheerde en aaneengesloten gebieden kan de natuur weer op eigen benen staan.

Wij hopen u op 8 oktober te mogen begroeten.