Nationale Jeugdraad


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT
Utrecht, 30 september 2004

Europese jongeren in debat over toetreding Turkije Is Turkije welkom in de Europese Unie?

Jongeren uit heel Europa gaan 8 oktober in debat over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dit doen zij samen met de Turkse hoogleraar Korel Göymen en D66 europarlementariër Sophie in 't Veld.

Europese politici zijn druk met Turkije. De Europese Commissie komt op 6 oktober met een advies over de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU). En in december beslist premier Balkenende met zijn Europese collega's over Turkse toetreding. Maar wat vinden jongeren van de eventuele toetreding? Hierover gaan 50 jongeren uit Nederland en andere Europese landen op 8 oktober in debat. Ook jongeren zijn een belangrijk onderwerp tijdens het debat. Wat wil Nederland precies met het thema `jongeren' tijdens haar Europese voorzitterschap? Het debat vindt plaats in het gemeentehuis van Bergen op Zoom.

Het debat is een onderdeel van het seminar Young People & Europe dat de Nationale Jeugdraad van 8 tot en met 10 oktober organiseert in Bergen op Zoom. Het seminar vindt plaats in Stayokay Bergen op Zoom. Jongeren leren tijdens dit seminar meer over Europa en wat Europa voor hen kan betekenen. Via het Europese Programma Jeugd kunnen jongeren bijvoorbeeld geld krijgen voor een vrijwilligersstage in Spanje, of om een uitwisseling met een voetbalvereniging uit Bratislava op te zetten. Jongeren uit onder andere Ierland, Turkije, Zweden en Polen die eerder gebruik maakten van het Programma, geven presentaties en helpen de Nederlandse deelnemers met het opzetten van hun projecten.

Activiteiten tijdens Nederlands voorzitterschap
Het seminar `Young People & Europe' is het tweede evenement van dit jaar dat de Nationale Jeugdraad organiseert in het kader van het Nederlandse voorzitterschap. In juli organiseerde de Jeugdraad een seminar over de uitbreiding van de EU-lidstaten en van 26 tot en met 29 november vindt het Youth Event plaats in Rotterdam. Hier discussiëren 120 Europese jongeren over relevante onderwerpen met directeurs-generaal van de Jeugddepartementen van alle EU lidstaten en toekomstige lidstaten.

De Jeugdraad is een overkoepelende jongerenorganisatie die zich op allerlei fronten inzet om jongeren zelf te laten meedoen, meedenken én meebeslissen. Met dit seminar wil de Jeugdraad laten zien dat ook voor jongeren `Europa best belangrijk' is.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl/eu


Noot voor de redactie,