Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen



8 oktober 2004
Open Middag Paddestoelen: PPO en CPoint in Horst-America

PPO organiseert samen met Cpoint op 8 oktober van 13.45 tot 18.00 uur een Open Middag aan de Peelheideweg 1 in America. Op deze middag presenteert PPO de nieuwe ontwikkelingen en de recente producten van het onderzoek. Gezondheid, kwaliteit van het product en een duurzame gewasbescherming staan hierbij centraal.

Een nieuw product dat deze middag onder de aandacht komt is de sporenloze oesterzwam; een oesterzwamras dat geen enkele spore meer vormt. Dit ras kan voor een definitieve oplossing zorgen voor het probleem van sporenallergie bij medewerkers in de oesterzwamteelt.

Een ander project dat gepresenteerd wordt is computers met groene vingers. Dit project is gericht op het toekomstbeeld van een bedrijfssysteem waarin geen of nauwelijks menselijke arbeid nodig is. Computers met groene vingers controleren dit bedrijfssysteem, dat naast arbeidskundige ook milieukundige- en efficiencyvoordelen oplevert voor de paddestoelenteelt. Als eerste stap ontwikkelt PPO momenteel een dynamisch, zelflerend oogstvoorspellingsmodel. Een camera volgt permanent de groei van de paddestoelen, het model geeft vervolgens een voorspelling van de opbrengst. In de praktijk kan het systeem de productie afstemmen op de afzet, zowel wat betreft timing als kwantiteit en kwaliteit.

Oosterse kennis voor westerse welvaartsziekten. Dat is kort gezegd de inzet van PPO met paddestoelensoorten die een gezondheidsbevorderend of genezend effect hebben, bijvoorbeeld tegen diabetes of allergieën. In China en Japan worden paddestoelen al eeuwen lang gebruikt als medicijn. PPO heeft een grote collectie paddestoelen. Onderzoeker Yang Zhu zet deze collectie in om de werking van de inhoudsstoffen te onderbouwen. Dit kan een basis opleveren voor paddestoelen als onderdeel van gezonde voeding of voor medicinale toepassing van inhoudsstoffen.

Op het gebied van gewasbescherming in de champignonteelt heeft PPO met succes plantenextracten gevonden die champignonvliegen zowel doden als verjagen. De champignonvlieg is de belangrijkste plaag en ziekteverspreider in de champignonteelt.

De open middag zal plaatsvinden bij PPO in Horst-America: