Gemeente Waterland


In week 41 (van 8 tot en met 16 oktober) gaat de Nationale Brandpreventieweek van start. De brandweer wil met deze campagne duidelijk maken dat de brandveiligheid van openbare gelegenheden een gezamenlijke verantwoording is van zowel het publiek als de ondernemers. De campagne wordt versterkt door inzet van een voorlichtingsbus en het gebruik van de cd Brandveilig ondernemen.

Voorlichtingsbus
De brandweer heeft gemerkt dat bedrijven, organisaties en instellingen nog steeds kampen met de regels voor brandveiligheid. Daarom staat de regionale brandweer Zaanstreek-Waterland met een voorlichtingsbus op 2 locaties in Monnickendam. Hier kan iedereen vragen stellen en informatie opvragen. Maandag 11 oktober is iedereen van 9.00 tot met 12.00 uur van harte welkom op t Spil en van 13.00 tot en met 16.00 uur op de Middendam in Monnickendam.

Cd brandveilig ondernemen
In het kader van het Nationaal Voorlichtingsprogramma Brandveiligheid is de cd Brandveilig ondernemen ontwikkeld. Hierop staan de belangrijkste aandachtspunten voor brandveiligheid, zoals de brandweer deze ook minimaal hanteert bij controle. De informatie op de cd maakt het voor eigenaren en beheerders van openbare gelegenheden een stuk gemakkelijker om voortaan zelf de brandveiligheid in hun pand te bepalen. De ondernemers kunnen deze cd-rom bij de voorlichtingsbus ophalen. De brandweer blijft uiteraard wel controleren!

De ondernemers kunnen ook een kennistest doen over brand. Deze test laat aan de hand van realistische beelden zien wat er mis kan gaan bij onvoldoende maatregelen. Daarnaast staan er op de cd verschillende controlelijsten die zich richten op het beheersen van een brand, de vluchtmogelijkheden en organisatorische maatregelen.

Gedragsregels om openbare gelegenheden veilig te houden:
· Nooduitgang blokkeren, dat doe je toch niet?
· Gebruik een blusapparaat niet als kapstok.
· Roep personeel erbij als er electriciteitssnoeren-en kabels loshangen.

· Zorg dat je bij brand de snelste vluchtroute weet te vinden.
· Volg bij brandalarm de aanwijzingen van het personeel en blijf rustig.