Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Migranten na 40 jaar arbeid in Enschede: Ook wij hebben Enschede economisch op de kaart gezet!

Half jaren zestig druppelden ze Enschede binnen. De eerste gastarbeiders uit landen rond de Middellandse Zee vonden vanaf 1964 emplooi in verschillende Enschedese bedrijven in de metaal- en textielindustrie. Op vrijdag 8 oktober a.s. staan Twentenaren van nu stil bij de geschiedenis van de migratie naar Enschede in de afgelopen vier decennia. De gastarbeiders van toen, hun Nederlandse collega's, hun kinderen en kleinkinderen, de buren. Onder leiding van Rocky Tuhuteru zullen zij in een speciaal programma in het gebouw van SDO, Hoog en Droog 25 in Enschede, terugblikken op hun gezamenlijke geschiedenis. Met herinneringen, vergeelde foto's en sterke verhalen.

Behalve de terugblik is er ook een gedeelte te zien uit de documentaire "Integratie=2" en zullen deskundigen samen met de Twentenaren kijken naar de toekomst van hun stad Enschede.

We werden hartelijk ontvangen. Maar dat is niet altijd zo gebleven.

"Het zijn wel de Italianen, Turken, Spanjaarden, en Marokkanen die de Nederlandse economie hebben weten op te krikken, aldus Sami Gormus, voormalig werknemer van de bandenfabriek Vredestein. Hij kwam in 1966 vanuit Turkije alleen naar Nederland.
Hij herinnert zich de eerste reacties van de Nederlandse inwoners van Enschede, toen hij aan de slag ging: "Nederlanders probeerden me echt mee naar hun huis te slepen. Om te babbelen met een kop koffie. Ook Turkse families hadden een centrum. Wij nodigen hen ook uit. Ze zagen ons als vrienden. Zij waren trots op ons, dat wij dat lef hadden."

De nu 41-jarige Servet Tuluk reisde indertijd zijn vader naar Enschede achterna. Op de lagere school introduceerde hij zijn Nederlandse klasgenoten in een andere wereld. De eerste generatie, zijn vader dus, leidde een eigen leven. Van integratie was nauwelijks sprake. Zijn generatie, de tweede, heeft het anders aangepakt: 'Mijn kinderen zijn al Nederlander geworden', vindt hij.

Maar de medaille van veertig jaar migratie heeft ook een andere kant. Er zijn nu minder kansen op de arbeidsmarkt. Bij economisch zwaar weer zie je direct een stijging van de werkloosheid onder allochtonen. En dat belemmert volgens migranten en hun kinderen de verdere integratie. Dit is ook een van de thema's van het debat op 8 oktober.

PROGRAMMA



Ingezonden persbericht