Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK:Groei van de overheid neemt af

In 2003 hadden ruim 980 duizend mensen een baan bij de overheid (dus exclusief zorgsector). Terwijl in 2002 de overheid nog groeide met 4,0 procent is in 2003 het aantal werknemers in dienst van de overheid slechts met 1,3 procent gestegen. Dit is het resultaat van een daling van het aantal arbeidsplaatsen bij sommige onderdelen (vooral als gevolg van ombuigingen) en van een stijging van het aantal arbeidsplaatsen op andere fronten (vooral als gevolg van beleidsprioriteiten). Vooral in het Onderwijs, bij de Gemeenten en de Academische Ziekenhuizen is het aantal banen gegroeid. Bij Defensie, het Rijk, de Provincies en de Onderzoekinstellingen is sprake van een krimp. Dit blijkt uit de publicatie Kerngegevens Overheidspersoneel 2003, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is uitgebracht.

De omvang van de overheid is in 2003 met ruim 12 duizend personen toegenomen.
De stijging van de werkgelegenheid bij de overheid is het hoogst bij het Primair en Voortgezet onderwijs, waar het aantal banen is toegenomen met 1,8 procent. De groei wordt veroorzaakt door instroom van voornamelijk vrouwelijke leerkrachten.
De daling van de werkgelegenheid is het hoogst bij Defensie; in 2003 is het aantal banen afgenomen met 3,8 procent. De uitstroom bij Defensie wordt veroorzaakt door de maatregelen rond het personeelsbeleid waarbij tot 2008 in totaal 11.700 functies moeten verdwijnen. In 2003 maakten vooral veel militairen van 53 en 54 jaar gebruik van de tijdelijke mogelijkheid vervroegd uit dienst te treden.
Bij de sector Politie blijft het aantal werkzame personen met een stijging van 0,3 procent nagenoeg gelijk.

Het zijn voornamelijk vrouwen die in 2003 zijn ingestroomd bij de overheid. Het aandeel mannen in overheidsdienst nam hierdoor af. Het aandeel vrouwen in overheidsdienst stijgt nog steeds: van 46,0 procent in 2002 naar 46,8 procent in 2003. Een duidelijke verschuiving is zichtbaar van voltijd naar deeltijd. Het aantal ambtenaren dat in deeltijd werkt is met 4,5 procent gegroeid terwijl het aantal personen dat in voltijd werkt met 0,8 procent is afgenomen, Bij de overheid wordt vooral door vrouwen in deeltijd gewerkt, 76,7 procent van de deeltijders is vrouw.

In vergelijking met de rest van Nederland is de gemiddelde leeftijd van het totale overheidspersoneel met 42 jaar relatief hoog. Er zijn verhoudingsgewijs weinig ambtenaren onder de 30 jaar. In 2002 groeide deze laatste groep nog met 7,5%, in 2003 is deze groei slechts 0,3 procent. De geringe instroom van jongeren is deels te verklaren uit de daling van het aantal arbeidsplaatsen in tal van sectoren. Het aantal ouderen (ouder dan 55 jaar) in overheidsdienst is in 2003 toegenomen met 1,2 procent. Hier tekent zich de toenemende vergrijzing af. Het kabinetsbeleid om ouderen te stimuleren langer door te werken draagt ook bij aan de vergrijzing van het personeelsbestand van de overheid. Van de personen ouder dan 55 jaar is 67 procent man.

Noot voor de redactie,