Gemeente Almere

Brandpreventieweek

De brandweer doet meer dan alleen branden blussen, de brandweer is ook vraagbaak en adviseur op het gebied van brandpreventie. Vanwege de Brandpreventieweek van 8 tot 16 oktober 2004 schreef Brandweer Almere 406 bedrijven en instellingen aan. In de brief biedt de brandweer een cd-rom aan, waarmee bedrijven en instellingen zelfstandig de brandveiligheid van hun onderneming kunnen testen. Als gevolg daarvan vroeg een aantal bedrijven om een bezoek van de afdeling Preventie van Brandweer Almere om samen aan de hand van de cd-rom hun onderneming door te lichten.

De brandpreventieweek heeft dit jaar als thema 'Brandveiligheid: een gezamenlijke onderneming'. In dat verband wordt gratis cd ter beschikking gesteld onder de titel "Brandveilig ondernemen" van kantoor, een zelfbedieningszaak tot en met ziekenhuis of scholen. Iedere ondernemer, instelling, werknemer, ondernemingsraad kan in het bezit komen van deze cd-rom via een antwoordkaart, die is te verkrijgen aan de receptie van de hoofdbrandweerkazerne aan de Markerkant 15 - 13.

Inhoud en advisering met cd-rom

Op deze cd-rom staan filmpjes die laten zien hoe beangstigend snel branden zich kunnen ontwikkelen. Er zijn ook 5 vragen via een sneltest waarbij duidelijk wordt hoe levensbedreigend brand kan zijn.

Ook treft men een reeks interactieve checklists op deze cd- rom aan de hand waarvan iedereen de eigen onderneming of instelling kan doorlopen op (brand-) veiligheidsaspecten. Die checklists beslaan totaal 14 onderwerpen die willekeurig of apart bekeken kunnen worden zoals interieur, het gebouw zelf, het personeel enzovoorts. Heeft men alle onderdelen afgevinkt dan verschijnt een lijst met actiepunten met "op maat oplossingen". Elke onderneming of instelling wordt daardoor vanzelf duidelijk waar verbeteringen en maatregelen genomen moeten worden. En een goed voorbeeld doet volgen: de Bedrijfshulpverlening van de gemeente Almere gaat met deze cd-rom het Stadhuis door lichten.

Na afloop van de brandpreventieweek kan men de cd- rom downloaden vanaf de websites www.brandpreventieweek.nl en www.veiligheid.nl van Consument en Veiligheid. Op de laatste website treft men ook veel tips voor verbetering van de brandveiligheid in en om het huis en bijvoorbeeld op de camping en op de boot.