Eemland zuid 10.15 uur

Utrecht 08-10-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Politie houdt grote controle

AMERSFOORT De politie van Eemland zuid heeft op donderdag 7 oktober op diverse locaties in het district een grote controle uitgevoerd op tal van strafbare gedragingen.

Het doel van de controle was met name om het veiligheidsgevoel van de burgers in Eemland zuid te vergroten en de pakkans van overtreders toe te laten nemen.

De actie betrof niet alleen verkeersovertredingen maar ook andere vormen van wetgeving. Onderdeel van de actie was bijvoorbeeld ook de aanpak van hennepplantages, controle op het parkeren in de vergunninggebieden en op betaald parkeren.

Met opvallende en onopvallende surveillance-eenheden werden de diverse winkelcentra in het district aangedaan. Hier werd gecontroleerd op overlastsituaties en drugs- en alcoholgebruik. De zogenaamde veelplegers in het district kregen bij de diverse controles bijzondere aandacht.

In navolging van een eerdere succesvolle actie op nog openstaande boetes en gerechtelijke vonnissen werd een groot aantal adressen in het district bezocht om dergelijke boetes te innen of vonnissen uit te voeren.

Bij de actie die plaatsvond tussen 13.00 uur s middags en 02.00 uur s nachts, en waarbij ongeveer 170 politieagenten werden ingezet, leverde ook de Regionale Verkeersdienst een groot aandeel.

Met de inzet van het scooterteam en een onopvallend surveillancevoertuig werd beoogd op tientallen controleplaatsen de pakkans van verkeersovertreders zo groot mogelijk te maken.

Verder werkten ook opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politiediensten, de Douane, hondengeleiders, de Vreemdelingendienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Regionale Verkeersinspectie mee aan de controle.

Het BVOC maakte van deze gelegenheid tevens gebruik om de afsluitende alcoholcontrole van de actie Bob of Bon uit te voeren. In dit licht werden alle staandegehouden bestuurders onderworpen aan een blaastest.

De resultaten van de actie :


- Er werden 483 bekeuringen geschreven


- Zes hennepkwekerijen werden ontmanteld met een totaal van 4249 planten


- Acht verdachten werden aangehouden in verband met de Vreemdelingenwetgeving.


- Een persoon werd aangehouden terzake heling van een bromfiets


- Negen gerechtelijke vonnissen werden betekend c.q. uitgereikt


- Zeven verdachten werden aangehouden omdat een vals framenummer was geplaatst in de bromfiets


- Tien verdachten werden aangehouden terzake het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. De hoogst gemeten waarde was 880 ug/l.


- Een verdachte werd aangehouden voor het in bezit hebben van een wapenstok


- Een verdachte werd aangehouden voor belediging van een politieagent


- Twee verdachten werden aangehouden voor het in bezit hebben van inbrekerswerktuigen.

Laatste controle Bob of Bon ?

AMERSFOORT / LEUSDEN / WOUDENBERG Donderdag 7 oktober vond de 182e en laatste politiecontrole in het kader van de campagne Bobof bon ? in Eemland zuid plaats. De teller stopte donderdagavond om 23.55 uur bij 19.012 blaastesten. In totaal zijn het afgelopen jaar 396 beschonken bestuurders in Amersfoort, Leusden en Woudenberg uit het verkeer gehaald. Er zijn 82 rijbewijzen ingevorderd en 52 personen werden aangehouden die al eerder met alcohol op achter het stuur werden betrapt.

Tijdens de grote controle in Eemland zuid op donderdag 7 oktober werden in het kader van de campagne Bob.. of Bon ? 439 blaastesten uitgevoerd. Hierbij bleken 3 bestuurders teveel alcohol te hebben gedronken. De hoogst gemeten waarde op deze avond was 420 ug/l.

Bijzonderheden afgelopen jaar

De jongste bestuurder onder invloed was een 16-jarige Leusdenaar. Hij blies 635 ug/l en reed op zijn bromfiets over de Asschatterweg in Leusden. Maar ook beginnende bestuurders (van een motorvoertuig) begingen het misdrijf; in totaal 13. De oudste verdachte was een 75-jarige Amersfoorter. Hij blies 285 ug/l op de Gasthuislaan in zijn woonplaats. Op de Bieshaarlaan in Amersfoort werd een 50-jarige man uit Hoogland aangehouden met het hoogst gemeten aantal ug/ls tijdens de campagne; 1465. Mannen rijden vaker onder invloed dan vrouwen (41 verdachten). Verder bleek dat de Heiligenbergerweg in Amersfoort de hotspot voor alcomobilisten was. Hier werden in 2,5 uur tijd 7 personen aangehouden. Ten minste twintig personen veroorzaakten een aanrijding terwijl zij onder invloed waren. Het maximaal toegestane aantal microgrammen alcohol per liter uitgeademde lucht (ug/l) is 220.

Campagne stopt, controles gaan door

De campagne startte in september 2003 en was een samenwerking tussen het Bureau Verkeer Onder Controle en het politiedistrict Eemland zuid van de Politie Utrecht. Ook was het Bob-promotieteam van 3VO bij bijna elke controle aanwezig. De gemeenten Leusden en Woudenberg en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht droegen hun steentje bij in de vorm van voorlichting. Het doel van de intensieve handhavingsperiode was om zoveel mogelijk verdachten uit het verkeer te halen. Daarnaast lieten de vele controles de inwoners van de drie gemeenten zien dat de kans om gecontroleerd te worden groot is. Hoe groter weggebruikers die kans inschatten, hoe waarschijnlijker het is dat zij fris achter het stuur gaan zitten. Beide effecten dragen bij aan meer verkeersveiligheid. Nu de campagne stopt, stopt met name de extra voorlichting in de drie gemeentes. Het Bureau Verkeer Onder Controle van de politie zal op onderhoudsniveau nog controles uitvoeren in de drie gemeenten, maar de politie van het district Eemland zuid gaat gewoon door met haar alcoholcontroles.