Politiebond ACP

CPB kraakt kabinetsplannen pre-pensioen

De plannen van dit kabinet helpen niet om ouderen langer aan het werk te houden. Bovendien worden de verhoudingen in Nederland onnodig verstoord en zijn de ingeboekte bezuinigen allerminst zeker.

Het CPB wijst erop dat werkgevers en vakbonden al sinds 1997 bezig zijn met de 'gecompliceerde en delicate ombouw' van VUT naar prepensioen. In de politiesector is dat al enkele jaren geleden afgerond. Door de kabinetsingrepen komt dit volgens het CPB 'onnodig onder druk te staan'.

Bovendien zal het gevolg zijn dat een flink aantal pensioenfondsen, die toch al door zware tijden gaan, een nieuwe financiële klap te verwerken krijgen. Met als gevolg extra verhogingen van de pensioenpremies. Verder begrijpt het CPB niets van de nu bedachte overgangsregel voor mensen die op 1 januari nog geen 56 zijn. Voor die grote groep blijft de prikkel om vroeg uit te treden bestaan, zo benadrukken de rekenmeesters van het kabinet. Dit terwijl met eenvoudige ingrepen ook voor hen langer doorwerken aangemoedigd kan worden. ,,De positieve effecten op de arbeidsparticipatie van ouderen kunnen dan met onmiddellijke ingang worden geoogst'', aldus de analyse van het CPB.

Het niet langer via de belastingen ondersteunen van vut en prepensioen heeft een ongewis effect, stelt het CPB. ,,Het zal vooral afhangen van de reactie van sociale partners'', stelt het CPB. Juist met die werkgevers en vakbonden ligt het kabinet overhoop. ,,Gezien die gespannen verhouding'', redeneert het planbureau, ,,is de kans groot dat bestaande regelingen zoveel mogelijk versleept zullen worden naar regelingen die nog wel fiscaal ondersteund worden.'' Het CPB concludeert dan ook dat de ,,ingeboekte opbrengst van de operatie allerminst onzeker is.''

Over de levensloopregeling is het CPB kort: de mogelijkheid om vrije tijd te sparen voor verlof bijvoorbeeld als een familielid verzorging nodig heeft, is niet aantrekkelijk. Het Planbureau verwacht dan ook dat de regeling vooral benut zal worden voor vervroegd uittreden.

Het kabinet blijft echter volharden in haar arrogante houding.
-Minister Zalm liet namelijk weten 'aanknopingspunten' in de CPB-bijdrage te zien, maar de kabinetsplannen er niet voor te wijzigen.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.