Provincie Overijssel

Jaarlijks 300.000 euro extra voor aanpak jeugdcriminaliteit

Voor de aanpak en het voorkomen van jeugdcriminaliteit trekt de provincie Overijssel de komende drie jaar 900.000 euro extra uit. Dat moet een impuls geven aan een sluitende aanpak van jeugdcriminaliteit.

Uit de cijfers blijkt dat de toename van jeugdcriminaliteit ernstig is. Er is meer sprake van geweld en seksuele delicten. Ook is een toename te zien in alcohol- en drugsgebruik en groepscriminaliteit. Daarnaast neemt het geweld binnen het onderwijs toe.

Projecten ondersteunen
"Wij willen vooral projecten van gemeenten, instellingen, politie en justitie ondersteunen om de criminaliteit onder jongeren te verminderen. Daarnaast sluiten we convenanten met de gemeenten over een betere aansluiting tussen jeugdbeleid en jeugdzorg", aldus gedeputeerde Ranter.

Van de 300.000 euro die per jaar beschikbaar is, komt de helft ten goede aan projecten die criminaliteit voorkomen. De andere helft is bedoeld voor projecten die criminaliteit onder jongeren aanpakken. Een goed voorbeeld is het project 'Een Veilige School'. "Een veilig schoolklimaat is een voorwaarde voor goed onderwijs," aldus gedeputeerde Ranter.

Eigen recht

Het geld zal ook ingezet voor deryig extra zogenaamde Eigen-Recht conferenties. Daarin komen dader en slachtoffer samen. "Uit onderzoek blijkt dat de kans op herhaling hierdoor vermindert. Bovendien helpt de ontmoeting het slachtoffer bij de verwerking van het incident", aldus gedeputeerde Ranter.

In de regio Zwolle worden veelplegers van 12 tot 18 jaar gedurende drie maanden begeleid en wordt een goede daginvulling geboden, zodat zij niet in herhaling vallen en dus geen overlast meer veroorzaken. Met een bijdrage van de provincie wordt ook dit project in 2005 voortgezet.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel