Stichting Wakker Dier

PIETER VAN GEEL:VLEES MEEST MILIEUBELASTENDE ONDERDEEL IN VOEDSELPAKKET" Persbericht - 08 oktober 2004

In antwoord op kamervragen van kippenboer en VVD kamerlid Gert-Jan Oplaat, heeft staatssecretaris Pieter van Geel laten weten vleesvermindering een belangrijke optie te vinden in het maatschappelijk debat over duurzame consumptie. Van Geel noemt mogelijkheden tot beperking van o.m. energiegebruik, verspreiding van meststoffen, landgebruik en gebruik van bestrijdingsmiddelen als redenen voor het ministerie om onderzoeken te initiëren waarin vleesvervangers centraal staan. Op basis van deze onderzoeken kan geconcludeerd worden zo stelt de staatssecretaris- dat:

· Een vleesvervanger duurzamer is dan een vleesproduct. Dit is ook het geval wanneer het vleesproduct biologisch geproduceerd is.
· Vlees het meest milieubelastende onderdeel is in het voedselpakket van de Nederlandse consument.
· Gebruik van vleesvervangers vleesproducten vervangt en daarom bijdraagt aan een meer duurzame consumptie.

Stichting Wakker Dier is bijzonder verheugd over de antwoorden van de staatssecretaris. Ze laten zien dat er eindelijk een doorbraak ophanden is in het overheidsdenken met betrekking tot de consumptie van dierlijke producten. Wakker Dier wijst erop dat vlees niet alleen zeer milieubelastend is, maar dat ook de mate van dierenleed die met de productie van vleesproducten samenhangen vragen om een maatschappelijke herijking in het voordeel van meer plantaardige producten.

De kamervragen van Oplaat hadden een hoog gehalte aan cliëntelisme en kennelijk eigenbelang. Waar Oplaat geen enkele moeite lijkt te hebben met de massale subsidie aan de zeer dieronvriendelijke bio-industrie, is een klein subsidiebedrag (29.130) voor een uniek evenement als V-day (georganiseerd door de Nederlandse Vegetariërsbond) voor hem aanleiding om sterk negatief gekleurde kamervragen te stellen.

Uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt ongemeen helder welke lijn het ministerie kiest in termen van duurzaamheid en het aanmoedigen van vleesverlaters. Wakker Dier vindt dat uit oogpunt van de bevordering van dierenwelzijn en het terugdringen van milieubelasting zeer bemoedigend.

De volledige brief van Geel is te zien op: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9965