Waterschap Groot Salland

Informatief artikel Keur

8 oktober 2004

Veilig wonen en werken volgens de Keur

U woont aan het water, geniet van het gekwaak van eenden, het wapperende riet en het geritsel van waterplanten. Zorgeloos kijkt u rond. Plotseling beseft u dat uw overbuurman het wel heel goed voor elkaar heeft. Een prachtige motorboot dobbert in het water en is bevestigd aan een nieuwe aanlegsteiger die grenst aan zijn achtertuin. "Mag dat zomaar?", denkt u.

"Nee, dat mag niet zomaar." Aan het woord is de heer A. Koppejan, districtshoofd van het Waterschap Groot Salland. "Voor de aanleg van een steiger in ons gebied, moet altijd een ontheffing worden aangevraagd bij het waterschap. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Schapen kunt u bijvoorbeeld niet zomaar op een dijk laten grazen, struiken die aan de waterkant groeien en uw uitzicht belemmeren, kunt u niet zonder ontheffing verwijderen. Ook mag u zonder ontheffing geen tuinhuisje aan het water plaatsen. Daarnaast kan het gebeuren dat nieuwe bewoners worden geconfronteerd met het onderhoud van watergangen. Laatst heb ik het nog meegemaakt," vertelt Koppejan. " Een bewoner kwam bij ons op kantoor omdat hij niet wist van zijn verplichtingen ten aanzien van het onderhoud van de watergang die langs zijn huis loopt. Dit was met de koop van het huis niet doorgegeven. Een vervelende situatie voor beide partijen. Veel mensen zijn niet van deze beperkingen en verplichtingen op de hoogte. Dit kan komen door onvoldoende voorlichting bij de koop van hun huis, bedrijf of stuk grond."

Veiligheid

Koppejan: "Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om te recreëren op en aan het water dat grenst aan uw achtertuin, een boer moet zijn vee laten grazen en struiken of bomen kunnen inderdaad uw mooie uitzicht belemmeren of misschien wilt u juist struiken en bomen planten langs het water. De intenties zijn vaak goed. Maar niet alles mag. Dijken en oevers kunnen gemakkelijk beschadigen. Obstakels kunnen de uitvoering van het onderhoud belemmeren of zelfs onmogelijk maken. Dit wil het waterschap zoveel mogelijk voorkomen. Het waterschap zorgt ervoor dat inwoners veilig achter dijken en kaden kunnen wonen, werken en recreëren. Zonder deze bescherming en een goed beheer van het waterpeil, zou een groot deel van het gebied waarin u woont regelmatig onder water staan. Ook zorgt het waterschap voor de kwaliteit van het oppervlaktewater door het tegengaan van watervervuiling en het zuiveren van het afvalwater. Om deze taken te kunnen uitvoeren, heeft het algemeen bestuur van het waterschap de Keur vastgesteld. Hierin staan wettelijke regels die gelden voor waterkeringen (dijken en kaden), watergangen (kanalen, rivieren, sloten en beken) en andere waterstaatswerken (duikers, bruggen, stuwen, sluizen en gemalen). De regels gelden voor alle eigenaren en gebruikers van een woning, bedrijf of perceel grond dat grenst aan een dijk of aan het water."

Onderhoud van watergangen

"Voor het onderhoud van watergangen maakt het waterschap onderscheid tussen hoofdwatergangen, watergangen, schouwwatergangen en overige wateren," legt het districtshoofd uit. "Een hoofdwatergang is belangrijk voor de aan- en afvoer van water. Het waterschap voert het onderhoud uit omdat het hierbij gaat om meer dan plaatselijk belang. Watergangen zijn van plaatselijk belang. Het waterschap verzorgt één keer per jaar het feitelijk onderhoud. De formele onderhoudsplicht ligt echter bij de aanliggende eigenaren. Bij schouwwatergangenhebben uitsluitend twee aanliggende eigenaren belang," vertelt Koppejan verder. "Het onderhoud ligt bij deze eigenaren. Het waterschap oefent hier via de schouw in het najaar jaarlijks toezicht op uit. De schouw kondigt het waterschap minimaal twee weken van tevoren aan door middel van advertenties in de plaatselijke kranten."

Voor alle overige wateren is het onderhoud een zaak van de aanliggende eigenaren. Op deze wateren rust geen onderhoudsplicht. Het waterschap heeft bij deze wateren wel zeggenschap over de kwaliteit en het peil van het water. Voor uw persoonlijke situatie met betrekking tot het onderhoud van watergangen kunt u contact opnemen met het Waterschap Groot Salland, tel (038) 455 72 00.

Ontheffing

Koppejan: "Het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland kan ontheffing verlenen van de in de Keur vastgelegde gebods- en verbodsbepalingen. Een ontheffing kunt u schriftelijk aanvragen om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Dit kan o.a. gaan om het plaatsen van een steiger, het plaatsen van een beschoeiing, het aanleggen van een vijver, het aanbrengen van beplanting of het dempen van een sloot. Het waterschap zal aan een eventuele ontheffing voorwaarden verbinden waaraan u zich moet houden, zodat de veiligheid en waterkwaliteit en -kwantiteit in ons gebied blijft gewaarborgd."

Meer informatie

De meest gehanteerde bepalingen uit de Keur staan per doelgroep beschreven in een handzame folder. U kunt de folder opvragen bij uw districtskantoor of via het hoofdkantoor van het Waterschap Groot Salland, tel: (038) 455 72 00.