Vlaamse overheid

Vlaamse Regering subsidieert ontwikkelingseducatie

Op voorstel van minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS, beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, dat educatieve projecten rond ontwikkelingssamenwerking voortaan een jaarlijkse subsidie van maximaal 60.000 euro kunnen ontvangen. In totaal wordt 1.284.000 euro vrijgemaakt.

De Vlaamse Regering wil initiatieven aanmoedigen die de Vlamingen informeren over de leefomstandigheden en behoeften in het Zuiden. En die dus concreet aantonen waarom er nood is aan ontwikkelingssamenwerking en waarvoor de ingezamelde middelen zullen dienen. "Bedoeling is om mensen diets te maken dat steun voor ontwikkelingssamenwerkingsprojecten geen anonieme 'liefdadigheid' is, maar daadwerkelijk een verschil maakt in het dagelijks leven van mensen van vlees en bloed" aldus de minister van Ontwikkelingssamenwerking. Finaal wil de minister meer Vlamingen warm maken voor meer Vlaamse solidariteit met de rest van de wereld.

Met een nieuw besluit, dat uitvoering geeft aan het decreet inzake ontwikkelingseducatie, regelt minister Bourgeois onder andere de toekenning en bepaling van de subsidies, de procedure voor het indienen van projecten, de beoordelingsprocedure, de opvolging en de rapportering van de projecten en de uitbetaling van de subsidie.

De klemtoon wordt gelegd op integrale kwaliteitszorg en verantwoording. Elk project zal dan ook getoetst worden aan de doelstellingen van het decreet. Zowel vooraf als achteraf. Daarom dienen de indieners jaarlijks een rapport op te stellen met de eindafrekening en een evaluatieverslag. Zodat iedereen weet welk verschil we hebben kunnen maken.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 39
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---