TNO

Persberichten 2004
Vakpers info: Nieuwe impuls voor verantwoord houtgebruik in water- Uniek project gestart naar nat verlijmen

06 oktober 2004

De Nederlandse Houtindustrie, Rijkswaterstaat en TNO zijn op 1 oktober een meerjarig project gestart om duurzaam geproduceerd hout onder natte omstandigheden te kunnen verlijmen.

Het constructief gebruik van hout in de Grond-, Weg- en Waterbouw is een eeuwenlange traditie. Innovaties op dit gebied zijn voor Nederland als waterland van groot belang. Het gaat om bijvoorbeeld dukdalven en meerpalen. Het gebruik van hout in deze sector stelt hoge eisen aan de sterkte en duurzaamheid ervan. Veel tropische hardhoutsoorten voldoen weliswaar aan deze eisen, maar de gevraagde afmetingen voor de weg- en waterbouw zijn onvoldoende beschikbaar als duurzaam geproduceerd hout. Tot op heden is er wereldwijd geen bevredigende techniek gevonden om, op industriële schaal en economisch haalbaar, nat hout te kunnen verlijmen. .

De overheid stimuleert het gebruik van hernieuwbare grondstoffen; duurzaam geproduceerd hout is daarbij één van de speerpunten.

Eind 2007 eerste toepassing nat verlijmen
Het consortium1 van TNO, Rijkswaterstaat en een aantal houtbedrijven levert alle benodigde expertise om verantwoord geproduceerd hout, dat voornamelijk beschikbaar is in kleine afmetingen, nat te verlijmen tot constructies die kunnen worden toegepast in de Grond, Weg- en Waterbouw. Dit verbetert niet alleen het rendement op het hout, het levert ook een positieve bijdrage aan de ontbossingsproblematiek. Het streven is om eind 2007 de eerste toepassing met de ontwikkelde technologie te bewerkstelligen in de Grond, Weg- en Waterbouw.

1 Deelnemers zijn: Foreco BV, Houthandel A. van den Berg BV, Houtindustrie Mevo BV, Reef Hout BV, Wijma Kampen BV, LVB Woodprocessing Consultancy BV, Rijkswaterstaat en TNO.

TNO Bouw

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine