Inspectie Werk en Inkomen

Tijdige en verantwoorde invoering wet Walvis en Wfsv onder druk

De Inspectie Werk en Inkomen twijfelt aan de haalbaarheid van de volledige invoering van de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten (Walvis) en de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) per 1 januari 2006 door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Verder heeft de inspectie bedenkingen bij de mate en het tempo waarin de doelstellingen van de nieuwe wetten worden bereikt. Dat zegt de inspectie in haar vandaag gepubliceerde rapport 'UWV en Walvis; tweede rapportage' .

De planningen van UWV en Belastingdienst, die samen verantwoordelijk zijn voor de invoering van de nieuwe wetten per 1 januari 2006, zijn onvoldoende op elkaar afgestemd. Daar komt bij dat UWV niet genoeg stuurt op de samenhang tussen projecten binnen de organisatie. Verder wordt UWV geconfronteerd met vertragingen in de ontwikkeling van de (nadere) wet- en regelgeving die grote invloed hebben op het ontwikkeling- en invoeringstraject bij UWV. Bovendien moet UWV naast de forse inspanningen die het invoeren van de nieuwe wetten kost, ook veel capaciteit inzetten voor de continuïteit van de uitkeringsverzorging, de wetsvoorstellen voor de WAO en WW en een grote reorganisatie als gevolg van de invoering van de Wet SUWI. De grens van het verandervermogen van UWV is daardoor nagenoeg bereikt.

De wetten Walvis en Wfsv moeten onder andere de administratieve lasten voor werkgevers en de uitvoeringskosten van UWV verlagen. De inspectie concludeert dat een aantal elementen in de begrotingen buiten beschouwing zijn gelaten en schat in dat verlaging van administratieve lasten pas vanaf 2009 volledig kan plaatsvinden. Bij de berekening van de verlaging van de uitvoeringskosten van UWV is voorts geen rekening gehouden met de tijdelijke dubbele onderhouds- en exploitatiekosten van het oude en nieuwe systeem voor registratie van basisgegevens. Verder ziet de inspectie risico's voor de uitvoering van nieuwe rechtmatigheids- en hand-havingsregels.

Dit rapport is het tweede rapport van de inspectie over de wijze waarop UWV de invoering van de wetsontwerpen Walvis en Wfsv beheerst. In haar rapport van december 2003 concludeerde de inspectie onder meer dat voor een beheersbare invoering van de wetten Walvis en Wfsv, UWV de samenhang en kritieke momenten in de planning van projecten nog nader diende uit te werken.

persbericht IWI, 8 oktober 2004