Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht Investeert

Vincent Brinkhof
Samen met partners in de stad en de regio gaat Dordrecht de aantrekkelijkheid van de stad en de regio voor bewoners en bedrijven vergroten. De komende jaren worden miljoenen euro's geïnvesteerd in versterking van de (regionale) economie, versterking van de centrumpositie van Dordrecht, realiseren van hoogwaardige woonmilieu's, de herstructurering van Dordrecht-West, de bestrijding van (jeugd)werkloosheid en veiligheid.

Zowel de regio als Dordrecht richt zich op de verbreding van de economische structuur waarin de groeisectoren toerisme, zorg en detailhandel mee worden genomen. We investeren in bedrijventerreinen, bereikbaarheid, kennisinfrastructuur, acquisitie en promotie.

De centrumpositie van Dordrecht moet binnen de regio van Dordrecht versterkt worden. We investeren EUR 17,3 miljoen in Achterom/Bagijnhof en EUR 1,6 miljoen in de Grote Markt. De regio in het algemeen en Dordrecht in het bijzonder moeten aantrekkelijk blijven en zijn voor midden en hogere inkomens. We investeren in meer groen zoals de Dordwijkzone, regionale voorzieningen zoals Oostpoort, Gezondheidspark en regionaal theater en realiseren hoogaardige woonmilieu's. Voorbeelden hiervan zijn Golf en Wonen, Jagers en Windhondpolder, De Hoven en Stadswerven.

We continueren onze inzet op sociale kwaliteit en verhogen de veiligheid. We investeren EUR 6,5 miljoen in meer toezicht in de wijken. We investeren in de aanpak van veelplegers, huiselijk geweld en de beveiliging van stations. We bestrijden de jeugdwerkeloosheid door inzet van route 23, het voorkomen van voortijdig schooluitval en voorschoolse programma's.

In samenwerking met de regio zijn de plannen optimaal op elkaar afgestemd waarin ook de provincie Zuid-Holland participeert. Deze plannen worden uitgewerkt tot concrete afspraken voor de komende vijf jaren. De gemeenteraden kunnen op deze manier de voortgang controleren.