Provincie Noord-Holland

Onderzoek "Van verdelen naar verhuizen"
Doorstroming huurmarkt in Noord-Holland kan beter

Huurders zijn gebaat bij één huurmarkt in heel Noord-Holland. Zij krijgen zo meer keuzevrijheid waardoor de kans een passende huurwoning te vinden zal toenemen. Hierdoor zal de doorstroming op de woningmarkt op gang komen met naar verwachting tussen circa 3.000 en 11.000 extra verhuizingen per jaar.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek "Van verdelen naar verhuizen" dat het gerenommeerde bureau RIGO in opdracht van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) heeft uitgevoerd. Aanleiding is de huidige stagnatie op de Noordhollandse woningmarkt. GS willen niet alleen de woningbouwproductie in Noord-Holland aanjagen, maar ook de huidige woonruimteverdeling verbeteren. RIGO heeft onderzocht wat de voor- en nadelen zijn als regios en gemeenten samen met de woningcorporaties de huidige toelatingscriteria (regionale bindingseisen) "opschalen" tot het niveau van de hele provincie en eventueel direct aangrenzende regios. Verder is gekeken naar mogelijkheden om criteria voor woningtoewijzing eenduidig uit te werken en het woningaanbod op een toegankelijke, heldere en klantvriendelijke manier te presenteren.

Doorstroming gestagneerd
Uit het onderzoek blijkt dat de doorstroming in Noord-Holland sinds 1997 drastisch is afgenomen. In 1997 werden nog 106.000 woningen betrokken. Vijf jaar later nog maar 78.000. In het ROA-gebied (Regio Groot Amsterdam en Waterland) was de afname naar verhouding nog groter. In de huursector is de terugval onder doorstromers het meest dramatisch geweest.

RIGO heeft ook gekeken naar oplossingen voor bovengenoemde knelpunten. De doorstroming neemt vooral toe door de woningproductie in Noord-Holland op te voeren. Dat is vooral voor starters op de woningmarkt cruciaal. Ook het verkleinen van de "afstand" tussen de huur- en de koopsector is belangrijk.

Woningtoewijzing
Uit het onderzoek blijkt dat een behoorlijk aantal huurders bereid is te verhuizen naar een geschikte woning buiten de eigen gemeente of regio. Dit lukt echter niet vanwege het huidige toewijzingsbeleid waarin de eis van sociale of economische binding aan de regio centraal staat. Op dit terrein bestaat momenteel in Noord-Holland een bont gekleurd palet van circa 20 verschillende toewijzingssystemen in zeven regios. Aanpassingen binnen deze systemen kunnen ca 2.000 tot ca 8.000 extra verhuizingen per jaar in de huursector opleveren. Door aanpassingen tussen deze systemen kunnen hier bovenop nog eens ca
1.000 tot ca. 3000 extra verhuizingen komen. Opgeteld betekent dit ca 3.000 tot ca 11.000 extra verhuizingen op de huidige 34.000 verhuizingen in de huursector. Daarvoor is wél nodig dat de kwaliteit van het woningaanbod voldoende is, doorstromers worden bevoordeeld, de huidige bindingseisen vervallen en er één klantvriendelijk verdelingssysteem komt.
Het onderscheid in normale en urgente woningzoekenden zal onder alle omstandigheden zonder meer nodig blijven.

Vervolg
GS verbinden op dit moment nog geen bestuurlijke conclusies aan het onderzoek. Zij starten wel het bestuurlijk overleg met Provinciale Staten, gemeenten, volkshuisvestingregios en andere betrokken partijen. Januari 2005 organiseren GS een bestuurlijke conferentie over de woonruimteverdeling. De provincie zal voorjaar 2005 de definitieve balans opmaken.

Het rapport "Van verdelen naar verhuizen" kunt u downloaden. Van verdelen naar verhuizen, 846 kB

K. van Rijn 5 oktober 2004