Socialistische Partij

P E R S B E R I C H T

SP: "Sony moet subsidie teruggeven"

Maastricht 07 oktober 2004. De SP (Socialistische Partij) in Provinciale Staten wil dat de Provincie de 500.000 gulden ( 0,23 miljoen euro ) die Sony CCE in Heerlen als vestigingssubsidie heeft gekregen terugvordert. "Limburg is geen duiventil, waar bedrijven met forse Provinciale subsidie zich kunnen vestigen om vervolgens na enkele jaren zomaar te vertrekken" , aldus Statenlid Eijssen van de Socialistische Partij.

Sony begon in 2000 in Heerlen met 60 medewerkers. Het kreeg 'n half miljoen gulden subsidie. Sony kreeg de subsidie van de Provincie in de verwachting dat Sony het bedrijf zou uitbouwen tot kenniscentrum voor Europa op het gebied van verkoop, technische ondersteuning en marketing. Het callcentrum zou groeien tot minstens 200 arbeidsplaatsen. Sony kan die verwachting niet waarmaken. Erger nog, het bedrijf vertrekt naar Brussel waardoor de huidige 135 werknemers hun baan verliezen. Daar komt nog bij dat de Provincie opleidingen voor callcentrum-medewerkers mee-gefinancierd heeft via subsidie aan Educall. Daar heeft Sony ook indirect van geprofiteerd. Sony is natuurlijk vrij zich te vestigen waar ze wil. Maar moet dan wel als consequentie dragen dat het de Provinciale subsidie bekostigd uit gemeenschapsgeld moet terugbetalen. Dat is niet alleen gerechtvaardigd, maar minstens zo fatsoenlijk. Als het zo makkelijk is voor bedrijven om te komen met subsidie en te vertrekken zonder rekenschap te hoeven geven over dit gemeenschapsgeld, moet danig iets veranderen aan het toekennen van dergelijke subsidies.

De SP wil o.a. weten welke afspraken destijds met Sony zijn gemaakt bij het toekennen van de subsidie. Ook wil de SP weten hoe GS de subsidieregeling gaat veranderen zodat een dergelijke gang van zaken in de toekomst niet meer voorkomt.