Socialistische Partij

Plannen prepensioen onacceptabel, onnodig, en ineffectief

08-10-2004 * In haar schriftelijke reactie op het wetsvoorstel prepensioen en levensloop noemt de SP Tweede-Kamerfractie de plannen onacceptabel, onnodig, en ineffectief.

De voorstellen zijn onacceptabel, omdat zorgvuldig opgezette regelingen plotseling dreigen te komen vervallen en zeker in bepaalde beroepen langer doorwerken niet mogelijk is.

Ze zijn onnodig, omdat oudere werknemers in Nederland al relatief veel werken en relatief laat met pensioen gaan vergeleken met andere Europese landen. Ook zonder de kabinetsplannen zullen oudere werknemers de komende jaren nog langer gaan doorwerken dan ze nu al doen.

Bovendien zijn ze ineffectief, omdat de plannen weliswaar zullen leiden tot een iets hoger aantal oudere werknemers, maar het aantal jongere werknemers met een baan daalt. De totale arbeidsparticipatie stijgt daardoor niet of nauwelijks en zou zelfs kunnen dalen.

Het wetsvoorstel introduceert daarnaast een levensloopregeling die behalve een prepensioen op 62,9 jaar de verlofmogelijkheden moet verruimen (ouderschapsverlof, langdurig zorgverlof). Omdat de regelingen uitgaat van het sparen van maximaal 12 procent van het bruto inkomen, verwacht de SP dat de levensloop regeling vooral een yuppenregeling zal worden waar maar weinig mensen gebruik van zullen maken. Ook in het stimuleren van verlofmogelijkheden schiet het wetsvoorstel daarom zijn doel voorbij.
* Lees de volledige reactie van de SP-fractie