Gemeente Nijmegen

Stadsbegroting 2005 is sluitend

Bezuinigingen en lastenverhoging onontkoombaar -

Het college van B en W is erin geslaagd de raad een sluitende Stadsbegroting 2005 aan te bieden. Geplaagd door diverse tegenvallers was het gedwongen dekking te vinden voor een tekort van 5 miljoen euro volgend jaar, oplopend tot 12 miljoen in 2008. In de Perspectiefnota werd nog uitgegaan van 11 miljoen.

Een groot deel van de bezuinigingen wordt gevonden in de gemeentelijke organisatie. Ook dit was al in de Perspectiefnota vastgelegd. Het college wil de burgers zoveel mogelijk ontzien, maar door extra tegenvallers kan ook een verhoging van de lasten voor de inwoners niet achterwege blijven. Het rioolrecht wordt daarom verhoogd met 38,50 euro en komt uit op bijna 113,50 euro voor woningen. Dit leidt tot een extra opbrengst van 2,5 miljoen euro. De meeste overige gemeentelijke belastingen en tarieven, waar alle huishoudens mee te maken hebben, stijgen slechts met de prijsindexering van 1,5%.

De speerpunten van dit college kunnen zo worden uitgevoerd met een ook op de langere termijn gezonde financiële basis.

Voor de stad en inwoners belangrijke projecten, zoals de woningbouw in Koers West en de Waalsprong gaan door, soms in een minder snel tempo dan aanvankelijk door het college gewenst. Ook het minimabeleid en het werken in de wijken en de kwaliteit van de leefomgeving blijven voorrang hebben.

Om in de toekomst de begroting sluitend te houden en ook nog geld te hebben voor nieuw beleid, wil het college volgend jaar een nieuwe bezuinigingsronde gaan houden. Die moet minimaal 2,5 miljoen opleveren en komt boven op de 8,6 miljoen, die voor 2006 in begroting staat.

Zoals eerder aangegeven, is de belangrijkste reden achter de bezuinigingsnoodzaak de lagere uitkering uit het Gemeentefonds.

Het is een goed gebruik halverwege een collegeperiode de tussenbalans op te maken.

Allereerst valt op dat de stad er beter bij ligt; het onderhoud van de openbare ruimte is geïntensiveerd. Voor het beheer van straten, pleinen en plantsoenen is extra budget uitgetrokken. Er zijn afgelopen twee jaar 16 nieuwe speelplekken aangelegd. De drukke fietsroutes naar het stadscentrum zijn opgewaardeerd. Er zijn fietsenstallingen bijgekomen en de parkeeroverlast in het centrum wordt aangepakt door de bouw van twee parkeergarages.

Tot en met 2003 heeft de gemeente 1.500 bouwvergunningen afgegeven: Nijmegen speelt voortvarend in op de grote woningbehoefte in Nijmegen, door de realisering van binnenstedelijk projecten, maar met name ook in de Waalsprong. Het heeft zijn gehele woningprogramma gerealiseerd, waarbij de groene ruimte slechts met 2% is afgenomen.

De stad is veiliger geworden. Dat ervaren de burgers (zie de Stadsmonitor 2003) ook zo. Elke wijk heeft zijn eigen politiebureau en Nijmegen West heeft een brandweerpost gekregen.

De inzet voor de onderwijshuisvesting heeft het college ondanks de financiële krapte weten de handhaven en verhogen. Er kwam extra geld voor de openwijkscholen.

In Dukenburg is een dependance van Burgerzaken gerealiseerd. De toegang tot het bestuur is laagdrempeliger geworden. De maandelijkse wijkbezoeken van het college zijn een succes en worden door de bewoners zeer gewaardeerd. Uit de Stadsmonitor blijkt dat mensen trots zijn op hun stad en dat zij sinds lange tijd weer vooruitgang bespeuren.

Ondanks de lagere rijksbijdrage hebben burgemeester en wethouders het sociale gezicht van hun beleid en collegeprogram overeind kunnen houden. De gemeente steekt meer geld in het minimabeleid dan dat zij uit Den Haag ontvangt.

De gemeente zet ook intern grote stappen. Ondanks de scherpe ingrepen in de formatieomvang van de organisatie wil het college de kwaliteit op niveau houden en waar nodig verbeteren. Er is geld gereserveerd voor de om- en bijscholing van boventallig personeel. B en W investeren ook in de eigen organisatie, hetgeen onmisbaar is voor een optimale dienstverlening aan de burgers.

Het college realiseert zich dat nog niet al zijn voornemens zijn gerealiseerd. Het wil de komende twee jaar flink doorpakken om de belofte van een mooie, veilige en schone stad met sociale cohesie in de wijken in te lossen.

De gemeenteraad buigt zich 10 en 17 november over de voorstellen. De gemeenteraad houdt op 14 oktober van 17.00 tot 19.00 uur een openbare informatiebijeenkomst over de Stadsbegroting in de Burgerzaal.

bestand ophalen Stadsbegroting 2005
Klik op het pdf-document om de Stadsbegroting te openen.