Vereniging Nederlandse Gemeenten

BIJEENKOMST EXTERNE VEILIGHEID EN TRANSPORT

De VNG organiseert op vrijdag 8 oktober 2004 in de raadzaal van het stadhuis in Eindhoven.voor bestuurders een bestuurlijke bijeenkomst over Externe Veiligheid en transport.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen zorgt in veel gemeenten voor externe veiligheidsproblemen. De afgelopen jaren hebben bijna-rampen op het spoor en op de weg duidelijk gemaakt dat er grote risicos kleven aan dit transport. Zonder gewijzigd beleid zullen naar verwachting de risicos in de toekomst toenemen. Het vervoer zal toenemen, evenals de bevolkingsdichtheid langs transportassen.

De VNG wil deze middag een heldere discussie die leiden tot duidelijke afspraken met zowel het Rijk over de te kiezen transportroutes als met de vervoerders over de maximaal toelaatbare risicos. Gemeenten hebben geen invloed op de gemaakte keuzen van transportroutes, het type transport of de te nemen maatregelen van vervoerders. Maatregelen van vervoerders zijn het meest effectief en een gemeente kan niet alleen verantwoordelijk gesteld worden voor de risicos door zich voor te bereiden op rampen.

Tijdens de bijeenkomst Externe Veiligheid en transport worden twee casussen behandeld door de gemeente Eindhoven en Velsen gevolgd door een paneldiscussie met vertegenwoordigers van Rijk, gemeenten en vervoerders in Nederland . Een middag dus die tot een interessante discussie zal leiden! De middag wordt afgesloten met een uitreiking van onze VNG Visie op externe veiligheid.

geactualiseerd op: 08 oktober 2004