Gemeente Dordrecht


Dordrecht blijft gericht resultaten boeken

Het college van Burgemeester en wethouders heeft dinsdag 5 oktober 2004 de begroting voor 2005 vastgesteld. Ondanks de extra bezuiniging door het Rijk van 1,5 miljoen ten opzichte van de Kadernota 2005 blijft het college werken aan een leefbare, aantrekkelijke en unieke stad. Zij investeert over een periode van vijf jaar 1,5 miljoen in het versterken van de economische infrastructuur. De begroting in Dordrecht leidt tot een geringe lastenverzwaring voor haar inwoners.

Extra bezuinigingen
In de begroting van 2005 is een oplossing gevonden voor de extra budgettaire problematiek van structureel 1,5 miljoen. De oplossingen liggen in het verlengde van de wijze waarop in de Kadernota 2005 de budgettaire problematiek is opgelost. Door het inzetten van (éénmalige) meevallers en financieringsverschuivingen kan de 1,5 miljoen (0,4% van de begroting) worden opgelost. Als voorbeeld kan worden genoemd de overdracht naar het waterschap van het onderhoud en beheer van wegen buiten de bebouwde kom. Door deze overdracht valt structureel geld vrij.

Geringe lastenverzwaring
Op het terrein van de lokale lasten voert Dordrecht een terughoudend tarievenbeleid. Hierdoor krijgen de burgers in Dordrecht te maken met slechts een geringe lastenverzwaring. De verhoging van de lokale lasten is gelijk aan de inflatie met uitzondering van de riool- en afvalstoffenheffing. De riool- en afvalstoffenheffing wordt kostendekkend gemaakt. Dit betekent een verhoging van de totale woonlasten van 5,7 % ten opzichte van 2004. Door het Rijk is de zalmsnip afgeschaft, wat leidt tot een lastenverzwaring van 45,18,-- per jaar.

Procedure
Het college van B&W legt de begroting 2005 voor aan de raadscommissies waarna de gemeenteraad de begroting behandelt op 9 en 10 november 2004.