VVD



Nieuws

8 okt 2004 - "Buttiglione, kandidaat-commissaris EU, weinig Eurofractie geloofwaardig"

"Buttiglione, kandidaat-commissaris ´Justitie, Vrijheid en Veiligheid´ weinig geloofwaardig!"

De beoogd Europees commissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, de Italiaan Rocco Buttiglione, stuit op grote weerstand in het Europees Parlement. Een meerderheid van de commissie Burgerlijke Vrijheden die hem afgelopen dinsdag hoorde, lijkt hem ongeschikt te vinden voor de portefeuille. Zo ook Jeanine Hennis-Plasschaert, de woordvoerder van de VVD-Eurofractie op het terrein van de burgerlijke vrijheden.

´Homoseksualiteit een zonde´; ´De man als hoeder van de vrouw en haar kinderen´, uitspraken die de eventuele kennis van Buttiglione op het gebied van justitie en veiligheid volledig overvleugelen. Barrosso (voorzitter van de Europese commissie) doet er goed aan hem te vervangen of hem in ieder geval een andere portefeuille aan te bieden.

Buttiglione probeerde zijn bovengenoemde standpunten te verdedigen door Kant aan te halen over het onderscheid tussen moraliteit en recht. Echter, als een wethouder niet meer geloofwaardig is nadat hij een prostituee heeft bezocht, hoe kan deze beoogde commissaris dan op enige geloofwaardige wijze zich inzetten voor de burgerlijke vrijheden?

Jeanine Hennis-Plasschaert is lid van het Europees Parlement voor de VVD, waar zij commissielid is van de commissie Transport & Toerisme en plaatsvervangend lid van de commissie Burgerlijke vrijheden.