Time : 2:02:35 PM
Date : Friday, October 08, 2004
Sender Name: VVI

Vallen de psychiatrische ziekenhuizen die kreunen onder een tekort aan overheidsmiddelen tussen schip en wal ?

In het voorjaar kwamen een aantal psychiatrische ziekenhuizen in het nieuws door aangekondigde afdankingen als gevolg van de laattijdige vereffening van overheidstegoeden en een onderfinanciering voor de werking van de ondersteunende diensten (onderhoud, verwarming, administratie, voeding, was en linnen, ...). Omwille van historische redenen ontvangen bepaalde psychiatrische ziekenhuizen voor dit onderdeel van het budget tot vijf maal minder dan andere ziekenhuizen zonder direct objectief verklaarbare redenen ( ¤ 34.887 als hoogste waarde per bed op jaarbasis en ¤ 7.080 als laagste waarde, indien we de extreme waarden buiten beschouwing laten). De betrokken psychiatrische ziekenhuizen worden eigenlijk tweemaal getroffen. Benevens dit probleem is er ook de algemene structurele onderfinanciering die voor alle ziekenhuizen geldt, zowel psychiatrische als algemene ziekenhuizen.

Minister Demotte engageerde zich om versneld de achterstallen te vereffenen samen met een studie omtrent de onderfinanciering van de ondersteunende diensten. De studie zou afgerond worden voor de begrotingsbesprekingen van 2005. De vooropgestelde timing van de studie is niet gehaald. Als gevolg hiervan vraagt de sector een voorlopige aanpassing in afwachting van een meer grondige herziening op basis van de studie. De afdeling financiering van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (adviesorgaan dat de Minister adviseert over de financiering van de ziekenhuizen) keurde op 29 september ll. een advies goed waarin een zeer bescheiden aanpassing (6 miljoen EURO) wordt gevraagd voor de ziekenhuizen die manifest ondergefinancierd worden en een normale kwalitatieve werking van de ondersteunende diensten niet langer meer kunnen verzekeren. Voor deze ziekenhuizen moet zelfs geen studie uitgevoerd worden om vast te stellen dat ze onmogelijk met de ter beschikking gestelde middelen kunnen rondkomen. De voorgestelde aanpassing legt m.a.w. geen hypotheek op de resultaten van de studie.

In de begrotingsresultaten van het RIZIV vinden we geen enkele rubriek terug die tegemoet komt aan deze problematiek. Met aandrang wordt gevraagd aan de Minister om deze psychiatrische ziekenhuizen niet te vergeten, zodat ze binnen afzienbare tijd hun geplande ontslagen toch niet zullen moeten doorvoeren. Intussen blijkt dat de lijst van de ziekenhuizen met financiële problemen aangroeit. Voor andere posten op de RIZIV-begroting blijken substantiële bijkomende budgetten wel te kunnen (geneesmiddelen, financiering van de verzekering beroepsaansprakelijkheid voor ziekenhuisartsen, ...). Uiteindelijk gaat het slechts over een budget van 6 miljoen EURO, hetgeen 0,8 % betekent van het totaal budget voor de psychiatrische ziekenhuizen (dienstjaar 2004) of 0,035 % van het goedgekeurde RIZIV-budget voor de ziekteverzekering voor 2005.

Voor meer informatie :
Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw,
Guimardstraat 1,
1040 Brussel
dr C. Boonen, algemeen directeur
dhr M. Tuerlinckx, stafmedewerker
tel : 02/511.80.08
fax : 02/513.52.69
email : post@vvi.be
website : www.vvi.be