Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
8 oktober 2004

NIEUW TUCHTRECHT VOOR ACCOUNTANTS

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie en minister Zalm van Financiën waarin het tuchtrecht voor alle accountants in één wet wordt ondergebracht. Nu is het tucht(proces)recht voor registeraccountants en accountants-administratieconsulenten in verschillende wetten geregeld. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel inzake het toezicht op accountantsorganisaties en volgt het tucht(proces)recht van de Wet tuchtrechtspraak bedrijfsorganisatie 2004.

De beroepsorganisaties voor accountants - het NIVRA en de NOvAA - hebben straks een gezamenlijke onafhankelijke klachtencommissie waarvan de benoeming van de voorzitter de goedkeuring behoeft van beide ministers. De nu nog bestaande raden van tucht worden vervangen door de Accountantskamer die wordt ondergebracht bij de rechtbank te Zwolle. Tegen de uitspraken van deze kamer is beroep mogelijk bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 08.10.2004