Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
8 oktober 2004

UITBREIDING MELDPLICHT VOOR DOORVOER VAN MILITAIRE GOEDEREN

De Nederlandse wet- en regelgeving op het terrein van strategische goederen is uitgebreid met een meldplicht voor doorvoer van militaire goederen. Deze meldplicht bestond al voor lichte (handvuur)wapens, maar geldt vanaf 10 oktober 2004 voor alle militaire goederen waarvoor geen doorvoervergunning nodig is. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken mee ingestemd.

Met deze aanvullende wetgeving komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om meer zicht te krijgen op de doorvoerstroom van militaire goederen via Nederlands grondgebied. Het betreft bijvoorbeeld wapens uit andere landen die via de Rotterdamse haven of via Schiphol doorgaan naar een andere bestemming. Aan de hand van meldingen kan de overheid alsnog een vergunningplicht opleggen, waardoor doorvoer naar politiek niet-wenselijke bestemmingen wordt voorkomen.

Onder de huidige regeling was het voor bedrijven niet altijd duidelijk welke militaire goederen moesten worden gemeld. De nieuwe regeling moet deze onduidelijkheid wegnemen. Voortaan moeten alle militaire goederen die via Nederland worden getransporteerd, gemeld worden bij de douane. Uitgezonderd zijn zaken waarvoor toch al een doorvoervergunning is vereist. Dit zijn goederen afkomstig van landen buiten de EU/NAVO die bestemd zijn voor landen buiten de EU/NAVO en die langere tijd op Nederlands grondgebied verblijven of in ons land een bewerking ondergaan.

RVD, 08.10.2004