Politie Friesland

Politieberichten van 08/10 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Fryslân 08-10-2004 - Voor vragen of meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer (0900) 88 44.

Drachten: straatroof getuigenoproep
Afgelopen maandag 4 oktober werd in de Leeuwerikstraat een straatroof gepleegd waarbij een 38-jarige Drachtster gewond raakte (zie politieberichten van 03/10 13.00 uur t/m 04/10 07.00 uur). In de afgelopen dagen heeft de politie twee verdachten aangehouden voor deze roof (zie politieberichten van 07/10 07.00 uur t/m 13.00 uur). De politie zoekt nog een getuige die ten tijde van de roof door de Leeuwerikstraat fietste. De politie vraagt deze fietser contact op te nemen met de politie via telefoonnummer (0900) 88 44.

Leeuwarden: fietsster gewond
Een 15-jarige fietsster uit Leeuwarden is vrijdag rond 08.35 uur gewond geraakt bij een aanrijding aan de Kanaalweg. Het meisje fietste over het fietspad van de Kanaalweg richting de stad en werd geschept door een 35-jarige automobiliste uit Dokkum. De automobiliste had de fietsster over het hoofd gezien toen zij van de Anne Vondelingstraat de Kanaalweg wilde wilde indraaien. Het meisje is per ambulance met letsel aan haar knie naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Jubbega: twee fietssters gewond
Vrijdag rond 08.00 uur zijn aan de Jogchem Alberdaweg zijn twee meisjes (leeftijd en woonplaats nog onbekend) gewond geraakt bij een aanrijding. Een 39-jarige automobilist uit Jubbega reed achter een groepje fietsers die elkaar aan het inhalen waren. Toen de fietsers weer op hun eigen weghelft reden haalde de automobilist het groepje in. Plotseling schoten twee fietssters de weg over. De automobilist kon de fietssters niet meer ontwijken en een botsing was het gevolg. Een meisje is per ambulance met letsel aan haar rug en hoofd naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Het andere meisje had enkele schaafplekken.

Onthulling megasticker op open dag
Op zaterdag 9 oktober a.s. wordt op de Open dag van de Politie Fryslân om 14.00u een megagrote sticker onthuld, waarmee de samenwerking tussen de Politie Fryslân, Arriva Nederland en de Provincie Fryslân zichtbaar wordt gemaakt. De samenwerking met de Politie Fryslân, (Frans Kloosterman, beleidsmedewerker jeugdzaken) met Arriva (Cor Sterkenburg, Adviseur, Voorlichter Sociale Veiligheid) kwam tot stand in 1996. In 2002 heeft de samenwerking uiteindelijk geleid tot het project Loop Niet Mee. Het project Help Vandalisme Afbreken is een zeer gewaardeerd onderdeel van het Provinciaal Politie project Loop Niet Mee.

Het project Loop Niet Mee, bestaat uit 6 lessen. In de vijfde les komt de Politie agent, bij voorkeur de wijkagent, op school, daar worden de leerlingen voorgelicht over wat de Politie zoal doet, en voor jou kan betekenen. Ook de leerkrachten van de school nemen een aantal lessen voor hun rekening. Het project Help Vandalisme Afbreken komt in les 6 op school, de leerlingen krijgen hier voorlichting over vandalisme, agressie, zinloos geweld en ongewenst gedrag.

Een vast onderdeel van het programma is het ontstaan en de gevolgen van groepsdruk, hiervoor is een speciaal lespakket ontwikkeld. Na de voorlichting in de klas, gaan de leerlingen in 2 groepen naar de anti-vandalismebus, die een vast onderdeel is van de voorlichting. Nieuwsgierig? De bus staat op 9 oktober a.s. in Sneek bij de open dag van de Politie Fryslân. De lessen zijn bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs in de Provincie Fryslân.

Werkt deze manier van voorlichting? Wij als volledig team, kunnen deze vraag beantwoorden met een volmondig JA. Gelet op de zeer vele positieve reacties die we mogen ontvangen, van de leerlingen en de leerkrachten en de ouders, helpt deze manier van voorlichting in het terug dringen van vandalisme, agressie, zinloos geweld en ongewenst gedrag.

Alle basisscholen worden in de gelegenheid gesteld om mee te doen aan het project Loop Niet Mee. Ze kunnen zich opgeven via de politie in hun woonplaats of in de gemeente.
Het succes van dit project zit m in de goede afstemming van het lespakket wat door de Politie, en het projectteam van Help Vandalisme Afbreken is ontwikkeld. Het project Loop Niet Mee staat tevens vermeld op de web-side van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, als zeer succesvol project, en een voorbeeld van goede samenwerking tussen de private en publieke sector.

Contactpersoon Arriva: C.H. Sterkenburg
Adviseur, Voorlichter Sociale Veiligheid
Arriva Nederland 06-20335429

Frans Kloosterman
Beleidsmedewerker Jeugdzaken
Politie Fryslân
06-54351203