Socialistische Partij

Tandenborsteltellers verleden tijd voor AOW'ers

08-10-2004 * Er komt een einde aan de voortdurende controles door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van AOW'ers van wie men te weten wil komen of ze stiekem samenwonen. Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer hierover. De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat zelfs thans lopende onderzoeken opnieuw bekeken moeten worden. "Dat is winst", aldus SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit.

Ouderen die midden in de nacht van hun bed worden gehaald en ouderen die volkomen overstuur door de recherche worden verhoord over `illegaal samenwonen'. Het zijn de verhalen die al geruime tijd de ronde doen over de praktijken van de `tandenborstelbrigades' van de SVB. Deze `rechercheurs' moeten controleren over ouderen niet stiekem samenwonen, terwijl ze AOW voor alleenstaanden ontvangen, die iets hoger is dan de uitkering voor samenwonenden.

Behalve dat ouderen zich hierdoor onbehoorlijk behandeld voelen, leidt het tot zeer ernstige gevolgen voor deze ouderen. Zij moeten vaak tienduizenden euro's terugbetalen en raken volkomen geruïneerd. Naar blijkt in veel gevallen op onterechte gronden.

In een debat heeft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken deze week de Tweede Kamer toegezegd dat hij gaat kijken op welke manier de wet kan worden aangepast. Het gaat dan vooral om de vraag wanneer er sprake is van samenwonen, en welke uitzonderingen daarop gemaakt kunnen worden.

Ook gaat hij de SVB opdragen betere voorlichting te geven aan de AOW'ers. "Dat is een goede ontwikkeling," zegt De Wit. "De voorganger van deze staatssecretaris heeft mij enkele maanden geleden nog laten weten dat dit niet nodig was." Het door De Wit bepleite generaal pardon voor al die ouderen tegen wie op dit moment een onderzoek loopt, wil de staatssecretaris niet overnemen. Wel deed hij de toezegging dat de SVB alle lopende zaken moet gaan herbeoordelen op basis van de nieuwe opvattingen van de staatssecretaris. De Wit: "Voor een aantal ouderen bestaat er een goede kans dat het onderzoek tegen hen wordt stopgezet, en dat is een mooi resultaat."