Socialistische Partij

SP wil aanvalsplan tegen snel verdwijnende werkgelegenheid in Limburg

08-10-2004 * SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit bepleit een aanvalsplan om het verdwijnen van werkgelegenheid uit Zuid-Limburg tegen te gaan. "Tijdens de massale demonstratie in september in Heerlen kwamen 4000 mensen bijeen om te protesteren tegen het verdwijnen van duizenden arbeidsplaatsen in Zuid-Limburg. De nood is hoog en de regio verdient speciale aandacht van Den Haag."

De SP wil op korte termijn een debat met staatssecretaris van Gennip van Economische Zaken over de werkgelegenheid en de achterblijvende economische ontwikkeling in Limburg. De Wit: "Bij DSM verdwijnen 500 tot 1000 arbeidsplaatsen, bij Nedcar 900. Bij Sony en Sabic staat hetzelfde te gebeuren. En dan heb ik het nog niet eens over een hele reeks kleinere bedrijven en (semi-)publieke instanties."

Inzet van het debat voor de SP'er is een gezamenlijke aanpak van het Rijk, de provincie, gemeenten en bedrijven tegen de verdwijnende werkgelegenheid. De Wit: "Er moet een einde komen aan de onderlinge concurrentie tussen gemeenten. Als we niks doen loopt het echt fout. Ik wil van de staatssecretaris een aanvalsplan voor het behoud van werkgelegenheid en een impuls aan de Limburgse economie."