Ingezonden persbericht


Uitreiking prijs Voedingscentrum op 30 november

Nominaties Jaarprijs Goede Voeding 2004 bekend

Den Haag, 8 oktober 2004 - Het Voedingscentrum heeft de nominaties voor de Jaarprijs Goede Voeding 2004 bekend gemaakt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een product dat een gezond voedingspatroon gemakkelijker maakt voor de consument. Onder het motto: maak de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze nomineerde de onafhankelijke jury dit jaar vier producten. Het Voedingscentrum maakt de winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding bekend op 30 november.

De genomineerde producten zijn:


· Blue Band Goede Start! Wit Brood van Unilever Bestfoods Blue Band Goede Start! Wit Brood met dezelfde voedingswaarde als volkorenbrood is een goed alternatief voor mensen die nu geen bruin brood eten.


· Fruit2day van Hero Nederland B.V.
Fruit2day is 200 ml vloeibaar fruit met stukjes. Het kan de fruitconsumptie stimuleren, met name bij niet fruit-eters .


· Lay's Light Ribble Natural van Smiths Food Group Lay's Light Ribble Natural kan, doordat het minder verzadigd vet bevat dan andere light chips, het ongezonde snacksegment een impuls geven een bijdrage te leveren aan het verlagen van het verzadigd vet-gehalte in chips.


· Zonnezuivel 30+ van Uniekaas Nederland B.V. Door de goede vetzuursamenstelling van Zonnezuivel 30+ kan dit product bijdragen aan het verlagen van de inname van verzadigd vet.

Naast de genomineerden heeft de jury de aanmoedigingsprijs toegekend aan de introductie van het gezonde pizza beleid van Al Capone's Pizza's. De jury waardeert de creatieve inspanning om een gezondere pizza, door het gebruik van een volkoren bodem en 30+ kaas, op de markt te brengen.

Maak de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze!

Voedingsmiddelenindustrie en supermarktorganisaties strijden jaarlijks om de Jaarprijs Goede Voeding van het Voedingscentrum. In aanmerking voor de prijs komen nieuw geïntroduceerde producten of campagnes die bijdragen aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Uitgangspunt hierbij is: Maak de gezonde keuze, de gemakkelijke keuze . De onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van de directeur van de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van VWS, bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van de Gezondheidsraad, de Nederlandse Hartstichting, de koepels van handel en industrie en consumenten.

Bedrijven en organisaties moeten zich zelf aanmelden voor de Jaarprijs Goede Voeding. Zij worden dus niet in eerste instantie voorgedragen door het Voedingscentrum of de onafhankelijke jury. De Jaarprijs Goede Voeding wordt dit jaar voor de achtste maal uitgereikt, op 30 november in voormalig sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Centraal die dag staat het thema transparant . De prijs wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Hartstichting en ZonMW.

Preventie van overgewicht

Het Voedingscentrum organiseert al jaren succesvolle voorlichtingscampagnes om consumenten meer bewust te maken van hun eigen voedingsgewoonten. Eind 2002 is de meerjaren campagne ter preventie van overgewicht Maak je niet dik! van start gegaan. In dit kader stimuleert het Voedingscentrum onder andere fabrikanten om meer 'gezonde producten' te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van producten die de consumptie van groenten en fruit bevorderen of die relatief weinig calorieën of weinig verzadigd vet bevatten. Resultaat daarvan is onder andere de Jaarprijs Goede Voeding, met vorig jaar als winnaar Vifit Optimel vla van Campina Nederland.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/