Gemeente Heusden


Asbest aangetroffen op parkeerplaats Giersbergen 8-10-2004 Op een gedeelte van het parkeerterrein tegenover de Drie Linden in Giersbergen is asbest aangetroffen. Het asbest bevindt zich voornamelijk op de parkeervakken. De gemeente Heusden heeft een gedeelte van het parkeerterrein tijdelijk afgesloten. De asbestverontreiniging zal gesaneerd worden door een gespecialiseerd bedrijf in opdracht van de gemeente.

Onderzoek
Voor de uitvoering van een verkeersplan voor Giersbergen is op het parkeerterrein en de directe omgeving een zgn. indicatief grond-, asfalt en asbestonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat er op het noordelijke gedeelte van het parkeerterrein asbest aanwezig is. Zolang het asbest in het puin aanwezig is, zijn er nauwelijks gezondheidsrisicos aan verbonden, tenzij er sprake is van de aanwezigheid van een grote hoeveelheid losse vezels aan het oppervlak. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Het aangetroffen asbest levert dus geen direct gevaar op voor de gezondheid.

Oplossing
Het ministerie van VROM is bevoegd gezag in deze situatie, omdat de verontreiniging valt onder het besluit Asbestwegen. Als eigenaar van het terrein heeft de gemeente Heusden de locatie vrijdag gedeeltelijk afgezet met bouwhekken. Volgende week wordt het terrein afgedekt met folie om eventuele verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen. Eveneens wordt een laag van 20 cm puin aangebracht.

Informeren omwonenden
Omwonenden hebben vrijdag een brief ontvangen over de stand van zaken van de asbestverontreiniging op de parkeerplaats. Volgende week zal nader onderzoek worden uitgevoerd naar de asbestverontreiniging. De omwonenden zullen geïnformeerd worden over het vervolg van de aanpak van dit terrein. Verwacht wordt dat de overlast hooguit twee weken zal duren.