Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

TKMST Monitor: Mbo-ers willen vooral doorstuderen

Amsterdam, 8 oktober 2004 Tweederde van mbo-leerlingen zegt na het mbo direct te willen doorstuderen op hbo- dan wel mbo-niveau. Ongeveer 11% denkt meteen te gaan werken, 8% wil eerst even iets anders gaan doen en 14% weet het nog niet. Mbo-ers verwachten een grotere kans op een passende baan te hebben als ze voor een (hbo-) vervolgopleiding kiezen. Een en ander blijkt uit de eerste resultaten van de TKMST Monitor 2004, die op donderdag 14 oktober op Studie Beurs worden gepresenteerd.

Volgens Kees Hoogendijk, woordvoerder van MKB Nederland zullen &Veel ervaren werknemers de komende jaren vanwege hun leeftijd het mkb gaan verlaten. Er dreigen vooral tekorten voor vaklieden en middenkaderfunctionarissen op mbo-niveau. Dat is zorgwekkend, want zonder vaklieden staat de samenleving stil. MKB-Nederland vindt het daarom een goed signaal dat veel mbo-ers zich verder wil bekwamen op mbo- of hbo-niveau . En: Een goede studie- en beroepskeuzevoorlichting maakt dat mbo-ers en andere studenten beter in staat zijn om te kiezen wat ze willen leren en waar zij willen werken. Studie Beurs speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom is de voorzitter van MKB-Nederland, Loek Hermans, recent toegetreden tot de raad van advies van Studie Beurs .

Mbo-ers hoeven bij de overstap naar het hbo overigens niet altijd voor een vierjarige opleiding te kiezen. Er komen experimenten met verkorte hbo-opleidingen, zoals de Associate Degree. MKB-Nederland hoopt dat hierdoor méér mbo-ers de overstap naar het hbo zullen gaan maken.

TKMST Monitor

De TKMST Monitor onderzoekt jaarlijks onder 27.000 havo-, vwo-, vmbo- en mbo- leerlingen hun visie op leren, studeren, werken en studiekeuze. Tevens worden sociaal- maatschappelijke factoren gepeild. De monitor is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) en Aromedia. De resultaten worden ieder jaar op Studie Beurs gepresenteerd.

Studie Beurs

Studie Beurs is het grootste evenement voor studiekeuze en beroepsoriëntatie in Europa. Het is het enige allesomvattende evenement van mbo-, bachelor-, en masteropleidingen in Nederland. Dit jaar zullen ruim 90.000 scholieren, studenten, decanen en ouders de beurs bezoeken voor informatie over studeren en werken in binnen- en buitenland. Onder de 270 exposanten bevinden zich onder andere alle universiteiten, hogescholen, ROC s, krijgsmachten en brancheorganisaties. Nieuw op Studie Beurs is het Sum MasterPaviljoen voor studenten waar alle informatie over masteropleidingen in binnen- en buitenland te vinden is. Dit jaar zijn er weer diverse nieuwe beroepenpleinen op de beurs en is er wederom een speciaal programma voor ouders. Op Scope on the Globe presenteren buitenlandse instellingen zich met hun studie aanbod. Studie Beurs vindt plaats van 13 t/m 16 oktober 2004 in de Jaarbeurs Utrecht

#####