B EN W BERICHTEN 2004 - 37 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 1 EN 5 OKTOBER

Algemene Zaken

1. (01-10) Burgemeester en wethouders hebben kennisgenomen van het jaarverslag van de Algemene Bezwarencommissie en hebben de meeste van daarin gedane aanbevelingen overgenomen. Aan de dienst Stedelijk Onderwijs en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam is opgedragen alsnog binnen een maand op de hen betreffende aanbevelingen te reageren.

2. (05-10) Het college van B en W heeft aan de raad voorgesteld een wijziging aan te brengen in de Gemeenschappelijke regeling van DCMR Milieudienst Rijnmond. Dit gebeurt naar aanleiding van de overdracht van de Rotterdamse milieutaken naar de DCMR Milieudienst Rijnmond, begin dit jaar. Deze wijziging heeft voor een deel betrekking op het vastleggen van de taken die DCMR gaat uitvoeren. Daarnaast gaat het om een aanpassing in de stemverhouding. De financiële bijdrage van Rotterdam is als gevolg van de overdracht van taken zodanig verhoogd, dat niet langer vastgehouden kan worden aan de oude stemverhouding. Tot slot bestaat de wijziging uit het hanteren van het jaar 2004 als het nieuwe ijkjaar voor de deelnameverplichting.

3. (05-10) Op woensdag 13 oktober 2004 vindt in de Burgerzaal van het stadhuis een diner plaats van de European Shippers Council. De European Shippers Council , de Europese Koepel van de Europese Verladersorganisatie, organiseert dit jaar haar jaarvergadering en congres in Rotterdam.

4. (05-10) Op woensdag 12 januari 2005 om 19.00 uur zal de burgemeester gastheer zijn bij het TPG managerscongres in de Burgerzaal van het stadhuis. Het TPG managerscongres vindt van 12 tot en met 14 januari plaats in Rotterdam.

5. (05-10) Op vrijdag 22 oktober 2004 vindt in de Burgerzaal de installatie plaats van nieuwe officieren van justitie.

Beleid

1. (01-10) Het College van B en W heeft vastgesteld dat de doelstellingen ten aanzien van de volwasseneneducatie 2003 zijn gehaald. In totaal heeft de Gemeente Rotterdam in 2003 voor 10.700 volwassenen een opleiding in de educatie bekostigd. Ruim 7.200 mensen volgden een opleiding voor het leren van de Nederlandse taal. Hiervan behoort 88% tot de doelgroep oudkomers. Verder hebben nog eens 3.500 volwassenen alsnog een diploma of certificaat gehaald door het volgen van een schakelcursus naar beroepsonderwijs of een cursus MAVO, HAVO of VWO. De cursussen zijn verzorgd door het Albeda College en ROC Zadkine.

2. (05-10) Op 6 december 2001 heeft de gemeenteraad nieuwe parkeernormen voor woningen vastgesteld. Deze normen frustreren in sommige gevallen de nieuwbouw en staan daarmee de gemeentelijke ambitie om jaarlijks 3000 woningen te bouwen in de weg. Daarom heeft het College een tijdelijke financiële regeling vastgesteld voor woningbouwprojecten in schil I (uitleggebieden en naoorlogse herstructureringswijken) en schil II (oude stadsvernieuwingswijken) waarmee voor 2006 met de bouw zal worden begonnen. Op grond van deze regeling kan tijdelijk een gemeentelijke bijdrage worden gegeven aan de bouw van parkeervoorzieningen, waarmee de woningbouw aan de parkeernorm voldoet.

3. (05-10) Het college van B en W heeft besloten om bij de herinrichting van de Vierhavensstraat in Delfshaven de weg bij aanleg reeds in een "twee-keer-twee"-wegprofiel uit te voeren. De meerkosten die hiermee zijn gemoeid ten opzichte van een "twee-keer-een"-wegprofiel zijn gering. Daarnaast biedt de inrichting van de weg op deze wijze extra veiligheidsvoordelen. Het College geeft met de besluit gehoor aan de motie Sonneveld, die de gemeenteraad op 1 juli 2004 heeft aangenomen. Het College heeft de Raad dan ook voorgesteld de motie Sonneveld hiermee als afgedaan te beschouwen.

4. (05-10) Het college van B en W heeft ingestemd met het trainingsprogramma "Uitdragen centrale waarden en normen" voor (kader)medewerkers van maatschappelijke organisaties. Deze training sluit aan op het Actieprogramma "Mensen maken de Stad" en is onderdeel van het sociale integratiebeleid van het College. De bedoeling is om de medewerkers te leren in dialoog te gaan met bewoners over het belang van normen en waarden en gedragspatronen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast wordt de medewerkers geleerd hoe ze bewoners kunnen activeren en ondersteunen bij het opbouwen van maatschappelijke en normatieve samenhang.

5. (05-10) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de kosten voor het ontwikkelen van visie en organisatiemodellen voor de jeugdgezondheidszorg 0-19 jarigen te betalen uit het budget externe advisering College.

6. (05-10) Het College heeft besloten de zienswijzen inzake het verzoek om vrijstelling op grond van artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening in verband met de aanvraag om een bouwvergunning voor een reclamebord aan de Hoogstraat 135 ongegrond te verklaren en geen medewerking te verlenen aan de gevraagde bouwvergunning.

7. (05-10) Naar aanleiding van de evaluatie van het welstandsvrij bouwen in Waterwijk 1e fase in Nesselande wil het college dat het welstandsvrij bouwen in Waterwijk 2e fase wordt doorgezet. Het College houdt hiermee vast aan een bestuurlijke afspraak uit 2001. Het welstandsvrij bouwen geldt alleen voor de vrije kavels die aan particulieren worden verkocht. De grotere kavels die aan projectontwikkelaars worden verkocht, vallen buiten het welstandsvrije gebied. Omdat de deelgemeente Prins Alexander wel enkele welstandscriteria voor de vrije kavels wil laten gelden, stelt het College aan de gemeenteraad voor om Waterwijk 2e fase en verder tot welstandsvrij gebied aan te wijzen. Hiervoor wordt eerst het advies van Prins Alexander ingewonnen. Belangrijk argument om het welstandsvrij bouwen uit te breiden is dat hierdoor de verkoopbaarheid van de vrije kavels wordt vergroot.

8. (05-10) Het College van burgemeester en wethouders heeft de Algemene Voorwaarden vastgesteld voor de vestiging van erfpacht van onroerende zaken van de gemeente in beheer bij het OBR. Anders dan de Algemene Voorwaarden voor koop en levering worden deze Algemene Voorwaarden toegepast op vastgoedfuncties die zich bevinden op beleidsgevoelige locaties en/of door een zwaarwegend belang extra sturing behoeven. Het College heeft in ieder geval gekozen voor de uitgifte in erfpacht bij MGE-woningen en MVE-woningen, huurwoningen in de beschermde sector, zelfstandige recreatieprojecten, bedrijfsruimten op bedrijfsterreinen, in bedrijfsverzamelgebouwen en op zelfstandige locaties, non-profitvoorzieningen, woonwagens, kiosken en specifiek vastgoed. De erfpacht wordt in beginsel eeuwigdurend uitgegeven en de canon wordt in één keer afgekocht, enkele uitzonderingen daargelaten. Deze Algemene Voorwaarden liggen in het verlengde van het formele besluit van 17 februari 2004 tot wijziging van het grondbeleid tweede tranche en zullen worden opgenomen in het Gemeenteblad.

9. (05-10) Het College heeft besloten om zowel de directeur Burgerzaken als de directeur-bestuurders van woningcorporatie De Nieuwe Unie, PWS, Vestia, Woningbedrijf Rotterdam en Woonbron Maasoevers het mandaat te verstrekken om in naam en onder verantwoordelijkheid van het College in het kader van de gebiedsgerichte herinvoering van de huisvestings-vergunning deze te verlenen, te weigeren of in te trekken.

10. (05-10) Het College heeft besloten om de deelgemeente Hoek van Holland aan te wijzen als gebied waar een opruimplicht voor hondenpoep geldt. Vanaf juni 2004 kan het college door een wijziging in de APV gebieden aanwijzen waar een opruimplicht voor honden-uitwerpselen geldt. De opruimplicht geldt overal in Hoek van Holland, met uitzondering van de losloopgebieden. Deze uitrenzones worden regelmatig door Roteb schoongehouden. Bewoners zijn door middel van een voorlichtingscampagne en borden geïnformeerd.

11. (05-10) Het College heeft de straten in deelgebied 5 van het nieuwbouwplan Nesselande in de deelgemeente Prins Alexander genoemd naar de modeontwerpers Christian Dior, Mies Boissevain en Pierre Cardin. Op de Wilhelminapier is een plein genoemd naar de eerste presidentdirecteur van de Holland Amerika Lijn.

12. (05-10) Het College heeft besloten de benefietactie van Jong Rotterdam te ondersteunen en heeft hierover een brief gezonden aan alle Hoofden van Dienst. Doel van de benefietactie is geld in te zamelen voor twee goede doelen in de stad: de stichting Match en de Voedselbank. Met de benefietactie willen initiatiefnemers jonge werknemers van de gemeente prikkelen en motiveren onder het motto de wereld is groter dan de eigen werkplek. Tegelijkertijd biedt de actie jonge ambtenaren een mogelijkheid het eigen netwerk uit te breiden en Jong Rotterdam goed op de kaart te zetten binnen de gemeentelijke organisatie.

13. (05-10) Het College van B en W heeft ingestemd met het trainingsprogramma "Uitdragen centrale waarden en normen" voor (kader)medewerkers van maatschappelijke organisaties. Deze training sluit aan op het Actieprogramma "Mensen maken de Stad" en is onderdeel van het sociale integratiebeleid van het College. De bedoeling is om de medewerkers te leren in dialoog te gaan met bewoners over het belang van normen en waarden en gedragspatronen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast wordt de medewerkers geleerd hoe ze bewoners kunnen activeren en ondersteunen bij het opbouwen van maatschappelijke en normatieve samenhang.

Middelen en Control

1. (05-10) Het College heeft de circulaire Managementcontracten 2005 vastgesteld. De managementcontracten worden afgesloten tussen het College en de Hoofden van Dienst en bevatten de uitwerking voor de diensten van de door de Raad vastgestelde Begroting 2005.

2. (05-10) Tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota heeft het College de claim ad E 40.000, ter ondersteuning van de COR door de Rekenkamer Rotterdam, gehonoreerd. De verwerking in het lopende begrotingsjaar zal plaatsvinden bij de derde Bestuursrapportage.

3. (05-10) Het College heeft besloten een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.


---- --