Ministerie van Justitie

Aanpak veiligheid Nederland op schema
8 oktober 2004

De politie en het Openbaar Ministerie leveren hoge prestaties en het oplossingspercentage stijgt, er is wetgeving gereed voor de aanpak van veelplegers en voor de stroomlijning van het strafproces en er is extra detentieruimte beschikbaar. Er worden minder delicten gepleegd en de burger voelt zich veiliger. Dit schrijven minister Donner en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de vierde rapportage over het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving, waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd.

Eind 2002 startte het kabinet met een ambitieus programma om de veiligheid in Nederland te verbeteren. Met een uitgebreid pakket aan maatregelen moesten de tekortkomingen in de handhaving worden aangepakt.

Inmiddels zijn tal van maatregelen doorgevoerd. Zo is er nieuwe wetgeving voor de langere vrijheidsontneming voor meerderjarige veelplegers, de plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders, de invoering van meerpersoonscelgebruik en zijn er enkele wetsvoorstellen die beogen het strafproces te stroomlijnen en de rechterlijke macht te ontlasten. Vanaf 1 januari 2005 geldt tevens de identificatieplicht in Nederland.

Meer informatie: Persbericht Ministerraad: Nederland wordt steeds veiliger