---

Nieuwsberichten
---

Legionellabacteriën in tandartsenpraktijk legerplaats Oirschot

8-10-2004 17:05:00

Tijdens een controle van de tandartsenpraktijk van het militair gezondheidscentrum in Oirschot is op donderdag (7 oktober) een verhoogde concentratie aan legionellabacteriën in de waterleiding aangetroffen. Naar aanleiding hiervan zijn de nodige maatregelen in gang gezet. Om te beginnen is de praktijk direct gesloten om de bacteriën te kunnen verwijderen. Na deze behandeling worden monsters genomen en onderzocht. De uitkomst daarvan bepaalt wanneer de praktijk weer opengaat.

Alle militairen die tussen 1 juli en 7 oktober een behandeling bij de tandarts hebben ondergaan, krijgen een brief met daarin de melding van de verhoogde concentratie legionellabacteriën. Ook ontvangen zij een informatiebrochure opgesteld door het ministerie van VROM. Deze brochure bespreekt de meest voorkomen vragen en onduidelijkheden.

Behandelde militairen die in de afgelopen periode last hebben gehad van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn of zelfs een longontsteking met koorts boven de 39 °C,worden opgeroepen om zich te laten onderzoeken bij het gezondheidscentrum in Oirschot. Natuurlijk kunnen ook degenen die vragen hebben hier terecht.

Hoewel de meeste mensen niet ziek worden na blootstelling, kan besmetting bij personen met een verminderde weerstand leiden tot de zogenoemde "veteranenziekte", een ernstige vorm van longontsteking.

De tandartsenpraktijk zal op zijn vroegst pas over drie weken kunnen worden vrijgegeven. In de tussenliggende periode kunnen patiënten terecht bij omliggende tandartspraktijken van Defensie en bij de tandartsenbus van de Militaire Geneeskundig Logistiek Centrum op legerplaats Oirschot.

Nieuws Nieuwsberichten