Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Advies van de Werkgroep Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen Nederlandse Antillen: "Nu kan het, nu moet het"

8 oktober 2004

Toekenning van de status van land aan de eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten en de status van Koninkrijkseiland aan Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Aanzienlijke versterking van de bestuurskracht, opheffing van het Land Nederlandse Antillen, oplossing van de schuldenlast en nieuwe taken voor het Koninkrijk. Deze fundamentele hervormingen zijn noodzakelijke om de grote problemen op het gebied van armoedebestrijding, onveiligheid, economische ontwikkeling en beheersing van de openbare financiën op de Nederlandse Antillen effectiever aan te kunnen pakken. Dit zijn de hoofdpunten uit het advies van de Werkgroep Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen Nederlandse Antillen dat vandaag aan de ministers De Graaf van Nederland en minister Gibson van de Nederlandse Antillen is aangeboden.
---

Onder leiding van oud-gevolmachtigd minister E.A.V. "Papy" Jesurun zijn de vijf Antilliaanse en drie Nederlandse leden tot een unaniem advies gekomen. Hiertoe is ondermeer gebruik gemaakt van selfassessments van de eilandgebieden, meningen van maatschappelijke groeperingen en adviezen van diverse deskundigen.

De werkgroep doet diverse aanbevelingen om het bestuur en het financiële beheer op de eilandgebieden te versterken. Hieraan gekoppeld zijn voorstellen voor geleidelijke herstructurering van de schuldenlast. Essentieel is dat er geïnvesteerd moet worden in de bestuurskracht. Eén van de uitgangspunten voor de werkgroep was de wens van de eilandgebieden deel uit te blijven maken van het Koninkrijk en niet te integreren in Nederland als provincie of gemeente.

De werkgroep heeft vastgesteld dat het draagvlak voor het in stand houden van het land Nederlandse Antillen nagenoeg verdwenen is. Het is te ingewikkeld, inefficiënt en belemmert de eilandgebieden bij veel taken. Als aanspreekpunt voor Nederland functioneert het Land ook niet goed omdat veel verantwoordelijkheden onduidelijk verdeeld zijn over het Land en eilandgebieden. De werkgroep beveelt aan enkele belangrijke instellingen op Landsniveau in aangepaste vorm te handhaven zoals de Bank Nederlandse Antillen en het pensioenfonds. Het advies geeft hoofdlijnen voor de nieuwe verdeling van taken en bevoegdheden, zodat ruimte ontstaat voor maatwerk door overleg en onderhandelingen.

Het Koninkrijk speelt een belangrijke rol in de adviezen van de werkgroep. Er moeten "huisregels" worden uitgewerkt die aangeven wat de rechten en plichten van partners in het Koninkrijk zijn. Met het verdwijnen van het Land Nederlandse Antillen als toezichthoudende bestuurslaag, zal het Koninkrijk normen ontwikkelen en toezicht houden op voor de burgers belangrijke terreinen goed bestuur, openbare financiën, en rechtshandhaving. De rechtspraak en een deel van het vervolgingsbeleid op worden Koninkrijksniveau georganiseerd. Reeds bestaande Koninkrijkstaken blijven gehandhaafd en de gemeenschappelijke besluitvorming wordt verbeterd door instelling van een onderraad van de Rijksministerraad en een Koninkrijksdienst.

De werkgroep beveelt aan nog in 2004 een politiek akkoord te sluiten over de hoofdlijnen en de voorstellen uit te werken voor een in 2005 te houden Ronde Tafel Conferentie. Op deze conferentie moeten definitieve besluiten worden genomen over de voorstellen.


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel

***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel