CDA

CDA
08-10-04
Verhagen: Turkije nog niet klaar voor onderhandelingen toetreding EU

Turkije voldoet nog niet aan de Kopenhagen-criteria voor toetreding tot de Europese Unie. Het moet de ingezette verbeteringen doorzetten. Pas wanneer voldaan is aan de criteria kan begonnen worden met de onderhandelingen.
Het noemen van een datum voor de start van deze onderhandelingen is dus ook niet aan de orde. Dat zei Maxime Verhagen, voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het uitgekomen rapport van de Europese Commissie over de toetreding van Turkije tot de EU.

Verhagen:Ons standpunt blijft: criteria is criteria. Je kunt pas starten met onderhandelingen als Turkije voldoet aan die criteria. Het rapport van de Commissie geeft aan dat Turkije forse vooruitgang heeft geboekt op het gebied van wetgeving. Maar aan de andere kant constateert de Commissie ook dat er in praktijk nog veel tekortkomingen zijn op het gebied van mensenrechten en de positie van minderheden, zoals de Koerden, vrouwen en christelijke kerken.

De CDA fractie is dan ook tegen het noemen van een datum voor het starten van de onderhandelingen, omdat wij tegen automatismen zijn. Eerst voldoen aan criteria, dan pas onderhandelen. Dat is ook goed aan het rapport van de Commissie. Het vermijdt automatismen, omdat er in tegenstelling tot eerdere uitbreidingen van de EU scherpe waarborgen worden ingebouwd. Nogmaals, wij zijn voorstander van het kandidaat-lidmaatschap van Turkije, en zodra Turkije aan de criteria voldoet, kan wat ons betreft direct met de onderhandelingen worden gestart, aldus Verhagen.